PH lámpák

PH LÁMPÁK
<font size="+2">PH 3-2½ Bollard</font>

PH 3-2½ Bollard

A PH 3-2½ Bollard a PH 3 lámpaernyő család tagja, és a PH 3 lámpaernyő rendszer alapelve 1925-1926 telén néhány mozgalmas hónap alatt alakult ki a koppenhágai Forum kiállításra.

Poul Henningsen ezt mondta erről az új rendszerről 1926-ban: "A PH-rendszer igazi újítása a vakításmentes és gazdaságos fény létrehozása. Elég könnyű vakításmentes árnyékoló rendszert (indirekt és erősen árnyékolt fény) létrehozni, ha hajlandóak vagyunk a fény egy részét elpazarolni, és viszonylag könnyű olyan rendszert létrehozni, amely rendkívül hatékony, ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy rendkívül irritálja a szemet (erős vakítás stb.), de olyan fényt létrehozni, amely egyszerre gazdaságos és vakításmentes, művészet.""
<font size="+2">3 lámpaernyő rendszer</font>

3 lámpaernyő rendszer

A 3 lámpaernyős rendszer gyártása előtt Poul Henningsen és a Louis Poulsen Lighting együtt dolgozott az 1925-ös párizsi világkiállításon a dán pavilon lámpatesteinek tervezésén.

Amikor Henningsen a világkiállításra tervezte ezeket a lámpatesteket, már játszott azzal a gondolattal, hogy a logaritmikus spirál megfelelő alap lehet egy új árnyékoló tervezéséhez.

A diffúz fényvisszaverődés és az íves logaritmikus lámpaernyő kombinációja lehetőséget adott Poul Henningsennek a lámpatestek káprázásának és árnyékolásának szabályozására, mivel minden egyes lámpaernyő a fényforrástól való távolsága miatt egyenletesen csökkenti a sugárzó fény mennyiségét.
<font size="+2">Egy művész a fénnyel</font>

Egy művész a fénnyel

A fénysűrűség változása lámpaernyőről lámpaernyőre harmonikusnak tűnik. A lámpaernyők méretét és elhelyezését a vakítás, a közvetlen fény és a fényeloszlás követelményei határozzák meg.

Már a kezdetektől fogva világos volt, hogy a koncepció rendkívül rugalmas. Nemcsak különböző méretű lámpatesteket lehetett készíteni, hanem különböző aljzatokkal is - fehérre festett, ezüstözött vagy aranyozott -.

Ezek a különböző aljzatok segítettek a különböző világítási lehetőségek kialakításában.
<font size="+2">PH szerelvények</font>

PH szerelvények

A PH lámpatesteket racionális világítási rendszerként tervezték, ahol a lámpaernyők mérete, anyaga és felülete a lámpa kialakítása alapján kombinálható.

A felsőlámpaernyő minden méretváltozatához egy-egy középső és alsó lámpaernyő tartozott, így az ernyők aránya nagyjából 3:2:1 volt.

A sorozat egyik alapmodellje kezdettől fogva a PH 5/5 volt. Az első szám a felülvilágító árnyékoló átmérőjét jelezte, a második szám pedig azt, hogy a hozzá tartozó közép- és alulvilágító árnyékolókat az adott típusú felülvilágító árnyékolóhoz illeszkedően készítették.

Ebben az esetben az 5/5-ös lámpaernyő átmérője 50 cm, a középső lámpaernyőé 31 cm, az alsó lámpaernyőé pedig 16,5 cm volt.
<font size="+2">PH lámpák - időtlen klasszikusok</font>

PH lámpák - időtlen klasszikusok

Ez a kombináció jól működött, amikor a lámpákat viszonylag magasra akasztották, de amikor a függőlámpákat alacsonyabbra akasztották, megfelelőbb kombináció volt a nagy fedőlámpaernyő kisebb középső és alsó lámpaernyőkkel.

Így született meg a PH 2/1 és 3/2. A PH 3 lámpaernyős rendszer függő lámpákhoz készült megoldásként indult, a lámpatest program hamarosan kibővült asztali, padló- és fali változatokkal, valamint nagyobb függő lámpákkal.

A különböző méretek, anyagok, felületek, színek és fényforrások kombinálásának eredményeként az évek során több ezer változat jött létre.


<font size="+2">Poul Henningsen</font>

Poul Henningsen

Poul Henningsen úgy képzelte, hogy egy étteremben a vendégek meleg és hangulatos világítást szeretnének, ezért aranyozott felületet választanak, míg egy kórházban vagy fogorvosi rendelőben a világ a fehérre festett felületet használja.

Az első lámpatestek mind fém lámpaernyővel készültek, de Poul Henningsen olyan változatot is szeretett volna gyártani, amelynek fényeloszlási görbéje kevesebb lefelé irányuló fényt tartalmaz. Az eredmény egy opálüvegből készült lámpaernyő lett, homokfúvott alsó felülettel.

Az üveg lámpaernyők lehetővé tették, hogy a fény 12%-a áthatoljon, és így hozzájáruljon a szoba általános megvilágításához, miközben a fény nagy része továbbra is kifelé és lefelé tükröződött a lámpaernyők matt alsó oldaláról.

A matt fém lámpaernyők mögött álló elvek az új lámpaernyő anyagára is érvényesek voltak.
OLVASSON TÖBBET POUL HENNINGSENRŐL ÉS NÉZZE MEG SZÁMOS LÁMPÁJÁT ITT