Jó tanácsok a beépítési magasságról

Étkezőasztal

Amikor lámpát akaszt az étkezőasztal fölé, a legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartania, hogy látni szeretné a szemben ülő személy arcát. Egy praktikus ökölszabály szerint a nagyméretű lámpáknak 65-70 cm-re kell lógniuk az asztal fölé, az alsó szélüktől mérve. A kisebb lámpák általában 55-65 cm-re lógnak az asztal fölé.

Ha két lámpát akaszt az asztal fölé, akkor nagyjából 80 cm távolságnak kell lennie közöttük. Ellenőrizze, hogy a fénykúpok találkozzanak, hogy a lámpa egyenletesen világítson.

A lámpát/lámpákat próbálja ki, mielőtt befejezné a felszerelést.

Konyhai vagy háztartási helyiség munkafelülete

A legjobb feltételek megteremtése érdekében a lámpáknak 75-80 cm-re kell lógniuk a konyhai munkafelület felett. Az árnyékok elkerülése érdekében matt izzók - például softlight izzók vagy matt halogén spotok - használatát javasoljuk, amelyek diffúzabb fényt adnak.

Az árnyékok kialakulásának elkerülése érdekében mérje meg a munkafelület szélességét, és vonja le egyharmadát. Ezt a számot a faltól kifelé mérve használja a középpont megtalálásához.

Több kis lámpa jobban működik, mint egy nagy. Ügyeljen arra, hogy a lámpák kúpjai találkozzanak.

Íróasztal

Az íróasztal megfelelő megvilágítása nagyon fontos.

Javasoljuk, hogy a függőlámpák legalább 120 cm-re lógjanak az íróasztal fölé, de a mennyezet magassága alapján természetesen még magasabbra is fel lehet őket tenni. Az asztali lámpát úgy helyezze el, hogy oldalról és szemmagasság alatt világítson, hogy elkerülje a vakítást.

Az állítható/hajlítható asztali lámpák nagyszerű megoldást jelentenek. Általában kísérletezzen a mennyezeti/függőlámpák különböző elhelyezéseivel és kombinációival, hogy minimalizálja a zavaró tükröződést és tükröződést, és a legkényelmesebb munkakörülményeket teremtse meg.

A sok természetes fény szintén fontos. Próbálja meg úgy elhelyezni az íróasztalát, hogy kihasználja a helyiségben rendelkezésre álló napfényt, ideális esetben úgy, hogy az íróasztal oldalról legyen megvilágítva.

Biliárdasztal

Adunk néhány tippet, amelyekkel optimalizálhatja a biliárd- vagy biliárdasztal megvilágítását. Az ajánlott egyedi lámpák/készülékek száma az asztal hosszától függ:

7 láb: 2-3 lámpa.
8 láb: 3 lámpa
9 láb: 4 lámpa
10 láb és 12 láb: 4-5 lámpa

A lámpáknak kb. 90 cm-re kell lógniuk az asztal felülete fölé, az alsó szélétől mérve. (A Dán Biliárdszövetség 85-95 cm-t javasol.)

A hivatalos szabályok legalább 520 luxot írnak elő az asztal felett, ami 3 darab, egyenként 150 wattos lámpának felel meg. Szabadidős/otthoni játékhoz 3 darab, egyenként 75 wattos lámpa is elegendő.

Jó ötlet figyelembe venni a szoba többi részének megvilágítását is - a hivatalos szabályok legalább 50 luxot (40 watt) írnak elő.

Ha kíváncsi vagy, itt vannak a World Pool-Billiard Association világítási szabályai:

Az asztal ágya és a sínek minden pontján legalább 520 lux (48 footcandles) fényt kell kapnia. Javasolt egy paraván vagy reflektoros elrendezés, hogy az asztal közepe ne kapjon észrevehetően több fényt, mint a sínek és az asztal sarkai. Ha az asztal feletti lámpatestet félre lehet tolni (reflexiós), a lámpatest minimális magassága nem lehet alacsonyabb 40 hüvelyknél [1,016 m] az asztal ágya felett. Ha az asztal feletti lámpatest nem mozgatható, a lámpatest nem lehet alacsonyabb, mint 65 hüvelyk [1,65 m] az asztallap felett. Az asztalnál ülő játékosokra irányított fény intenzitása nem lehet vakító. A vakító fény 5000 lux (465 footcandles) közvetlen látótávolságnál kezdődik. A helyszín többi részének (lelátó stb.) legalább 50 lux (5 footcandles) fényt kell kapnia.

Bár

Lógjon lámpákat a bárpult fölé, elég magasra ahhoz, hogy mindenki jól lásson, de ne olyan magasra, hogy a vendégek elvakuljanak. Ez nagyjából 53-60 cm-t jelent a bárpult felülete felett, a lámpa alsó szélétől mérve. Próbálja ki, hogy valaki tartja a lámpát, miközben Ön egy bárszéken ül.