Verner Panton

Született: 1926 - Elhunyt: 1998  

Legismertebb munkái: Tivoli szék, Verner Panton szék, Bachelor szék, FlowerPot lámpák és Topan lámpák - mindkettő az &traditiontől, Globe lámpa a Verpan-tól, Panthella lámpák a Louis Poulsen-től.  

Képzőművészet: Építész      

Képzés  

Verner Panton szoros kapcsolatot ápolt a kor számos jelentős dán tervezőjével. Poul Henningsen képezte ki a Dán Királyi Képzőművészeti Akadémián, majd a diploma megszerzése után munkát kapott Dánia legnagyobb építészénél, Arne Jacobsennél. Panton barátságban állt Hans Wegner tervező-kézművésszel is. De míg Wegner a klasszikus dán teakfa szék modernizálásában jeleskedett, Panton szenvedélye a műanyag és más mesterséges anyagok iránt mutatkozott meg, amelyeket a pop art szellemében élénk színekben és geometrikus formákban lehetett megalkotni.  

A Dán Királyi Akadémián Poul Henningsennel való találkozás inspirálta Pantont a terméktervezésre. (Panton 1950-ben feleségül vette Henningsen lányát, Tove Kempet, de nem sokkal később elváltak).  

Arne Jacobsen ugyanilyen fontos személyiség volt Panton számára, és ketten együtt alkották meg többek között a híres Hangya széket.  

Miután Panton megalapozta hírnevét mint látnok tervező, úgy érezte, szabadon kísérletezhet. Ő fejlesztette ki az első felfújható bútordarabot - átlátszó műanyag fóliából. A norvégiai Trondheimben található Astoria Hotel számára egy "teljes környezetet" is létrehozott - a padlót, a falakat és a mennyezetet ugyanazokkal az Op Art ihlette mintákkal borították, ugyanazon színek variációiban. Ez volt az előfutára a későbbi, még drámaibb környezeteknek, amelyeket Panton a Spiegel kiadóvállalat hamburgi központja számára készített.  

Bár a 70-es években több díjat is nyert, Panton lassan kezdett eltávolodni a design-színtér középpontjában elfoglalt helyétől. A Vietnám utáni cinikus korszakban az emberek a politizált designt sokkal figyelemfelkeltőbbnek találták, mint Panton játékos optimista hitét a technológiában és a pop erejében.  

A 90-es évek közepén azonban, amikor a század közepi modernizmus általában - és Verner Panton különösen - ismét modern lett, Peter Saville grafikusművész Panton Shell lámpáját választotta sokat fotózott londoni Mayfair-i lakásának központi elemévé, a brit Vogue pedig 1995-ben egy Panton-széken ülő meztelen Kate Mossról közölt képet.  

Panton még több díjat nyert, és a 60-as években készült tervei ismét gyártásba kerültek. Felkérték, hogy tervezzen egy kiállítást a dániai Koldingban található Trapholdt Múzeumban - a kiállítás 1998. szeptember 17-én nyílt meg, 12 nappal Panton halála után.  
Mutasd 36 a 233 termékből {0} terméket
Oszd meg képeidet a @lampemesteren
Inspirálj és hagyd magad inspirálni, egyik egyedi otthonból a másikba. Jelöld meg képeidet a #IgenLampemesteren címkével, és lehet, hogy a te otthonodat is meglátod itt!