Jó tanácsok a fürdőszobai lámpákról

Amikor a fürdőszobai világításról gondolkodik, fontos, hogy ne feledje, hol helyezheti el a lámpákat a nedvességgel és a védettségi fokkal, vagyis az IP-kóddal kapcsolatban.

Ha a fürdőszobája mennyezete 2,25 m-nél magasabb, akkor legalább IP(X)0 védettségi szintű lámpákat helyezhet el. A lámpáknak legalább 120 cm-re kell lenniük a zuhanyrózsától és 60 cm-re a fürdőkádtól.

Ha fürdőszobájának mennyezete alacsonyabb, mint 2,25 m, vagy ha a zuhanyzóhoz vagy a fürdőkádhoz közelebbi világítást szeretne, a lámpáknak magasabb védelmi fokozatra van szükségük.

Védelmi szintek a különböző területeken:

0. zóna - IP(X)7
1. zóna - IP(X)4
2. zóna - IP(X)4
3. zóna - IP(X)0

Mikor kell szakembert hívnom?

Van néhány fontos szabály bizonyos elektromos berendezések fürdőszobába történő beszerelésével kapcsolatban - ha kétségei vannak a teendőkkel kapcsolatban, kérjük, forduljon villanyszerelőhöz vagy villanyszerelőhöz.

1. A 0. zónában nem szabad kapcsolókat, konnektorokat vagy más kapcsoló berendezéseket felszerelni.

2. Az 1. és 2. zónában a kapcsolókat olyan SELV áramkörökbe szerelheti be, amelyek névleges feszültsége nem haladja meg a 12V AC vagy a 30V hullámzásmentes DC feszültséget. Az áramforrásnak a 0., 1. és 2. zónán kívül kell lennie.

3. A 3. zónában kapcsolókat, konnektorokat vagy egyéb kapcsoló berendezéseket akkor lehet felszerelni, ha:
- ezek mindegyike külön áramkörben van
- vagy SELV védelemmel vannak ellátva
- vagy legfeljebb 30mA névleges áramerősségű hibaáram-megszakítóval védettek (HFI kapcsoló vagy HFPI kapcsoló lakásokban).