Poul Henningsen

Született: 1894 - Elhunyt: 1967  

Legismertebb munkái: PH üveglámpák, PH Kalap lámpa, PH Articsóka, PH Hógolyó, PH80 lámpák, PH50 lámpák - mind Louis Poulsen gyártmányúak.  

Képzés: Építészetet tanult (Koppenhágai Műszaki Iskola és a Denamrk-i Műszaki Egyetem), de egyiket sem fejezte be.  

Háttér-információk  

Poul Henningsen Koppenhágában született a híres dán írónő, Agnes Henningsen gyermekeként. Építészeti tanulmányait nem fejezte be, de 1911-1914 között a Koppenhágai Műszaki Iskolában tanult, majd három évig a Dán Műszaki Egyetemre járt.  

Kezdetben a hagyományos funkcionalista építészettel foglalkozott, de idővel szakmai érdeklődése a világítás felé fordult - ez az a terület, ahol híressé vált. Tervezői munkája mellett írni kezdett, később újságíró és író lett. A második világháború elején egy rövid ideig építészként dolgozott a koppenhágai Tivoliban. Mint oly sok más alkotó ember, ő is elmenekült Dániából Dánia német megszállása idején. A száműzetésben élve hamarosan a Svédországban élő dán építészkolóniának fontos részévé vált.  

Poul Henningsen - vagy PH - Louis Poulsen számára tervezte a világhírű PH lámpasorozatot, az Articsókát, a PH80-at, a PH5-öt és a Hógolyót.   

Poul Henningsen és a Louis Poulsen Lighting együttműködése 1925-ben kezdődött és 1967-ben bekövetkezett haláláig tartott, és a Louis Poulsen ma is élvezi zsenialitásának előnyeit. Poul Henningsen volt a Louis Poulsen Lighting NYT magazinjának első szerkesztője is. A Louis Poulsen akkori ügyvezető igazgatója, Sophus Kaastrup-Olsen ajándékozta Henningsennek a magazint - újságírói állásából ugyanis kirúgták, mert túl radikális nézetei voltak.  

Poul Henningsen úttörő munkája a világításelmélet - a struktúra, az árnyék, a káprázás és a színvisszaadás az ember fényigényével kapcsolatban - ma is használatos a Louis Poulsen Lightingnál.  

A PH lámpacsalád mögött álló koncepcióról itt olvashat bővebben.  

PH 2/1 Függőlámpa Black Metallic - Louis Poulsen
RRP HUF 319 082,00
Vissza a készleten: 30-08-2024
PH 5 Függőlámpa Pastels Blue/Rose/Peach - Louis Poulsen
RRP HUF 445 630,00
Várhatóan a következő termékkategóriában: 3 - 5 nap
Mutasd 36 a 134 termékből {0} terméket
Oszd meg képeidet a @lampemesteren
Inspirálj és hagyd magad inspirálni, egyik egyedi otthonból a másikba. Jelöld meg képeidet a #IgenLampemesteren címkével, és lehet, hogy a te otthonodat is meglátod itt!