Arne Jacobsen

Született: 1902 - Elhunyt: 1971  

Legismertebb művei: Hattyú, Tojás, AJ lámpák, SAS Royal Hotel Koppenhágában.  

Képzés: A Dán Királyi Képzőművészeti Akadémia építészeti iskolája, Koppenhága.  

 

Háttér-információk  

Arne Jacobsen világhírű dán modernista építész és tervező. Pályafutása során számos épületet készített dán, német és angol megrendelők számára. Legismertebb munkái közé tartozik a National Bank of Denmark (Koppenhága, 1971), a SAS Royal Hotel & Terminal (Koppenhága, 1960) és a St. Catherine's College (Oxford, Egyesült Királyság, 1963). A pletykák szerint csak a repüléstől való félelme akadályozta meg abban, hogy Amerikában is épületeket alkosson. Jacobsen határozott és céltudatos építész volt, aki a legapróbb részletekig nagy befolyással volt épületeinek tervezésére.   

 

Ez a részletekre való odafigyelés arra késztette, hogy építészeti gyakorlatát kiterjessze a kapcsolódó tárgyak - lámpatestek, bútorok, asztali edények, berendezési tárgyak, mint például ajtókilincsek és fürdőszobai csaptelepek, sőt még tapéták - tervezésére is. A Tojás és a Hattyú a két leghíresebb széke, klasszikus lámpaterveinek listáján pedig az AJ sorozat és az AJ Royal függőlámpa szerepel. Pályafutása során számos rangos díjat kapott - Dániában és külföldön egyaránt -.  A koppenhágai építészeti iskola professzoraként eltöltött 11 éve alatt dán építészek egész generációjára volt hatással, akik Jacobsen racionális és minimalista kifejezésmódja alapján alakították ki saját építészeti nyelvüket.  

 

 

Egyéb munkái:  

Bellevue Színház  

Aarhus városháza  

Søllerød városháza  

Rødovre városháza  

Glostrup városháza  

Toms csokoládégyár Ballerupban  
AJ Trolley Black - Fritz Hansen
Várhatóan a következő termékkategóriában: 3 - 5 nap
Miniature Swan Red - Fritz Hansen
RRP HUF 72 253,00
Most raktáron
AJ Cushion Trapez 50x50 Midnight Blue - Fritz Hansen
RRP HUF 63 214,00
Várhatóan a következő termékkategóriában: 3 - 5 nap
Mutasd 36 a 87 termékből {0} terméket
Oszd meg képeidet a @lampemesteren
Inspirálj és hagyd magad inspirálni, egyik egyedi otthonból a másikba. Jelöld meg képeidet a #IgenLampemesteren címkével, és lehet, hogy a te otthonodat is meglátod itt!