Jó tanácsok a lámpák felszerelésével kapcsolatban

Függők és súly

A függőlámpa kábele bizonyos súlyt képes elviselni a kábelben lévő huzalok számának (2 vagy 3) és keresztmetszetének (0,75 mm2 vagy 1 mm2) arányában. Az adott keresztmetszetű huzalok mm2-ben megadott száma határozza meg a lámpa maximális súlyát kilogrammban kifejezve:

2 vezeték, egyenként 0,75 mm2 - maximális súlya 2,2 kg.

2 vezeték, egyenként 1 mm2 - maximális súly 3 kg

3 vezeték, egyenként 0,75 mm2 - maximális súly 3,4 kg

3 vezeték, egyenként 1 mm2 - maximális súlya 4,5 kg

Telepítés

Mielőtt felszereli az új lámpát, ne felejtse el kikapcsolni az áramot. Meggyőződhet arról, hogy az áram valóban kikapcsolt, ha egy másik lámpát hagy bekapcsolva azon a területen, ahol dolgozni fog. Ha kialszik, amikor kioldja a megszakítót, akkor biztonságosan dolgozhat.

Még ha a lámpa ki is alszik, javasoljuk, hogy a 100%-os biztonság kedvéért végezzen kétszeres feszültségvizsgálatot.

Kábelek csatlakoztatása egy pattress dobozhoz

Ha az épület vezetékei a mennyezeten vagy a falon lévő szekrényből - vagy csak egy lyukból - jönnek ki, akkor a lámpát nem tudja közvetlenül ezekre a vezetékekre akasztani. Egy kampót és egy súlykönnyítőt vagy egy függesztőcsavart kell használnia.

Lépésről lépésre

1. Kapcsolja ki az áramot.
2. Távolítson el 3-5 cm-t a lámpakábel külső burkolatából.
3. Távolítsa el a belső vezetékek burkolatát. Csavarja össze az egyes vezetékek rézvégeit, és vágja le őket kb. 6 mm-re.
4. Helyezze be a vezetékeket a csatlakozókba, ügyelve arra, hogy a rézhuzal teljes egészében a csatlakozóban legyen, és húzza meg a csavarokat.

5. Akassza fel a lámpát a kampóra, és fedje le baldachinnal.

Kábelek csatlakoztatása rózsa vagy lámpa csatlakozódobozhoz

A rózsa vagy lámpa csatlakozódoboz külön csatlakozókkal rendelkezik a lámpa vezetékeihez és beépített súlycsökkentéssel. A rózsák általában 5 kg-ig bírják el, de a lámpa saját kábelének saját súlykorlátozásai vannak, amint azt fentebb elmagyaráztuk. Ha a lámpa nem közvetlenül a rózsa vagy a csatlakozódoboz alá fog lógni, akkor felszerelhet egy libikókát vagy egy kampót és egy súlykönnyítőt vagy egy függesztőcsavart.

Csatlakozók

Egy rózsa vagy csatlakozódoboz legfeljebb 4 csatlakozót tartalmazhat, amelyek a következőképpen vannak felcímkézve:

N vagy 0 - semleges vezeték

M vagy M1 - középső vezeték - áram a fali kapcsolóból

L, P, F vagy M2 - fázis - normál áram a második kapcsolóból egy kettős kapcsoló esetében
(Lásd a szimbólumot alatta) , J vagy gnd - föld/föld

Lépésről lépésre

1. Kapcsolja ki az áramot.
2. Távolítson el 3-5 cm-t a lámpakábel külső burkolatából.
3. Távolítsa el a belső vezetékek burkolatát. Csavarja össze az egyes vezetékek rézvégeit, és vágja le őket kb. 6 mm-re.
4. Helyezze be a vezetékeket a csatlakozókba, ügyelve arra, hogy a rézhuzal teljes egészében a csatlakozóban legyen, és húzza meg a csavarokat. Húzza meg a kábelt, hogy meggyőződjön arról, hogy a vezetékek biztonságosan rögzülnek. Csak akkor csatlakoztassa a zöld vagy sárga vezetéket, ha van földelt csatlakozó.
5. Vigye át a kábelt a kábeltartó alatt, ügyelve arra, hogy a külső burkolat sértetlen legyen. Csavarja le a tartót, és húzza meg a kábelt, hogy megbizonyosodjon a rögzítéséről. Csavarozza vagy csíptesse a rózsaburkolatot a helyére. Ne feledje, hogy az egyes vezetékeket úgy vágja le, hogy csak 6 mm réz maradjon szabadon, és győződjön meg arról, hogy mind a rózsa, mind a kábeltartó biztonságosan rögzítve van.