Dimmer tudásFÉNYTUDÁS
Sápadt fényre ébredsz, amely úgy köszönti az új napot, hogy nem fújja ki egyenesen az álmot a szemedből, hanem inkább a reggel enyhe árnyalataihoz igazodik. Megreggelizel, beindítod a kávéfőzőt, és leülsz dolgozni, miközben a nap egyre világosabbá válik. Délután leütöd az órát, és teljesen felkapcsolod a fényt, hogy átvészeld a csúcsforgalmat, és visszaveszed, amikor eljön a vacsora ideje, és belehelyezkedsz a meghitt esti hangulatba.

A fényerőszabályozókat és más fényszabályozó rendszereket eredetileg az energiafogyasztás csökkentésére találták ki abban az időben, amikor az izzólámpa dominált, és az áram drága volt. Azóta sok minden történt, és manapság a fényerőszabályozók sokkal többet tudnak annál, hogy csak áramot takarítanak meg. De melyik dimmert érdemes választani? A kábelre kerüljön, vagy a kapcsolóba legyen beépítve? Melyik izzót válasszuk?

A dimmerek piacán nehéz lehet eligazodni, ezért létrehoztuk ezt az oldalt, hogy segítsünk megtalálni az Ön igényeinek megfelelő tökéletes megoldást. Tudja meg, hogyan szerezheti be a megfelelő vezérlőrendszert otthonába!


LED dimmerek

A LED-dimmerek háromféle változatban kaphatók: a dizájnerlámpába beépítve, a kábelre szerelve vagy a falon lévő kapcsoló mellé helyezve. Ezek a fő típusok, és ez a cikk az utolsó két típusra összpontosít, mivel ezeket utólag szerelik fel.

Mindkét típus ugyanúgy működik, de míg a dimmer kapcsolót villanyszerelőnek kell beszerelnie, addig a dimmert saját maga is felszerelheti a lámpájára. Rengeteg dimmer létezik, és az alábbiakban láthat néhányat a sok lehetőség közül. De hogyan győződhet meg arról, hogy a megfelelő megoldást választja? És hogyan kerülheti el, hogy olyan LED-izzóval végezze, amely villog, amikor tompítja?

Itt találhat fényerőszabályzót a lámpájához


Számítsa ki a wattot és válassza ki a megfelelő fényerőszabályozót

A fényerőszabályozó kiválasztása nem nehéz és nem is bonyolult, de ismernie kell az izzókat és a fényerőszabályozókat, és segít, ha emlékszik a matematika alapelveire!

A LED-es fényerőszabályzó kiválasztásakor talán már észrevette, hogy mindegyikhez tartozik egy wattérték. Ez gyakran tartományként van feltüntetve, és jellemzően így néz ki:

LED fényerőszabályzó 5000 (4-250W)


De mit jelentenek ezek a számok, és mit érdemes választani? A tartományt úgy kell értelmezni, mint egy maximumot és egy minimumot - és ha a LED-izzók villognak egy dimmerrel, az valószínűleg azért van, mert a tartományban felsorolt minimumnál alacsonyabb fényerőt használnak.

 • A maximum az a legnagyobb teljesítmény, amelyet a dimmer kezelni tud. Más szóval, a csatlakoztatott izzó - vagy izzók - ebben a példában soha nem haladhatja meg a 250 W-ot. És meg kell említeni, hogy a LED-izzók bekapcsoláskor néhány másodpercig gyakran több áramot fogyasztanak, mint amennyi a listában szerepel. A 250W magas a LED-izzók esetében, de ne felejtsük el, hogy a lámpatest több izzót is használhat.

 • A minimum az izzók által felhasznált legalacsonyabb áramszint. Más szóval, a csatlakoztatott izzó vagy izzók soha nem mehetnek a felsorolt minimum alá. Ha 5 W-os izzót vásárol, és a fényerőszabályozójának minimális értéke 4 W, akkor az izzó fényerejét 4 W és 5 W között állíthatja be. Ha a LED-izzó 3,5W-ot használ, akkor villogni fog.

  Ha a lámpatested egynél több izzót tartalmaz, vagy ha a fényerőszabályzó kapcsolót több lámpához szeretnéd használni egyetlen fényforrással, akkor ki kell számolnod a teljes teljesítményt.

  Ezt úgy tudja megtenni, hogy veszi a lámpatestben lévő izzók számát, amelyet dimenzionálni szeretne, és megszorozza a teljesítményt. Ha a lámpája négy izzót tartalmaz, amelyek egyenként 20 W-ot használnak, akkor a 20 W-ot meg kell szoroznia 4-gyel, ami 80 W-ot jelent. Ezután vegye az izzók által együttesen felhasznált 80W-ot, és szorozza meg 1,25-tel, hogy kompenzálja az izzók bekapcsolásához felhasznált többletáramot. Ebben a példában olyan fényerőszabályozóra van szüksége, amelynek maximális értéke 100W.

 • Dimmelhető LED izzók

  Legyen szó filmnézésről, játékestről, romantikus vacsoráról, vagy csak fel kell kelnie, hogy az éjszaka közepén kimehessen a WC-re, a dimmelhető LED-izzó nagyszerű kiegészítője a világítási arzenáljának. De hogyan lehetsz biztos benne, hogy a megfelelőt választod? És a kívánt izzó valóban működik a dimmerrel?

  A LED-izzók két különböző fényerőszabályozási módszert használnak.

 • Analóg: Amikor a fényerőszabályozót 10%-ra állítja, a fényerőszabályozó lecsökkenti az izzó teljesítményét. Vagyis kevesebb áramot ad az izzónak, ami tompítja a fényt.
 • Hullámhossz-moduláció: Amikor a dimmerét 10%-ra állítja, az izzó be- és kikapcsolása közötti időköz lerövidül. A LED-izzók úgy működnek, hogy nagyon gyorsan be- és kikapcsolnak - gyorsabban, mint ahogy a szem látja -, és amikor a fényerőszabályzó 10%-on áll, az izzó az idő 10%-ában van bekapcsolva.

  Mindkét módszer ugyanazt az eredményt hozza, és az Ön, mint felhasználó számára az izzó fényerősségének csökkenése többnyire lényegtelen. De érdemes tudni, hogyan működik, és miért nem használhat hagyományos fényerőszabályozót a LED-izzókhoz, ahogyan nem használhat izzót vagy halogén izzót sem LED-es fényerőszabályozóval. Emellett a LED-lámpák sokkal kevesebb energiával működnek, mint a hagyományos izzók.

  A legfontosabb, hogy dimmelhető LED izzókat válasszon. Nem minden LED-izzó dimmelhető, és valószínűleg elgondolkodott már azon, hogy a dimmelhető izzók drágábbak, mint nem dimmelhető társaik. Egy klasszikus izzót úgy lehet tompítani, hogy egyszerűen csökkentjük a kapott áram mennyiségét - a LED esetében ez nem ilyen egyszerű. A dimmelhető LED-izzó olyan áramkört tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy az izzó feldolgozza a változó fázisokat és tápegységeket.

  Ha tehát az izzót dimmelhető kapcsolókkal szeretné használni, vagy beépített dimmerrel rendelkező lámpákat szeretne használni, mindenképpen dimmelhető LED-izzót válasszon!

  Ettől függetlenül használhat dimmelhető izzót nem dimmelhető lámpában is.

  Találd meg itt a dimmelhető LED izzók választékát!Találd meg itt a dimmelhető LED izzókat!

 • Hogyan szereljük fel a dimmereket a kábelre?

  Egy új, dimmelhető villanykapcsoló falra szerelésével ellentétben, a kábelre maga is felszerelheti a fényerőszabályozót. A folyamat egyszerű, de ne feledje, hogy a garancia abban a pillanatban érvényét veszti, amint elkezdi a dimmer felszerelését. A "kétszer mérj, egyszer vágj" és az "RTFM" (Read the F. Manual) ökölszabályok érvényesek.

 • Kapcsolja ki az áramot, és húzza ki a lámpát - soha ne dolgozzon olyan lámpán, amelyik áram alatt áll.

 • Döntse el, hogy a lámpán hol legyen a fényerőszabályzó kapcsoló - győződjön meg róla, hogy a kábelen olyan helyen van, amely könnyen elérhető.

 • Vágja el a kábelt! - és ügyeljen arra, hogy a megfelelő helyen vágja el! Kétszer mérj, egyszer vágj! Használjon fogót vagy hasonló szerszámokat.

 • Húzza le a külső köpenyt - ez felfedi a két belső kábelt. Csupaszítsa le a levágott darabot és a lámpához támasztott darabot. Javasoljuk, hogy körülbelül egy hüvelyknyit csíkozzon le.

 • Nyissa ki a dimmerét, és vizsgálja meg! - nem minden dimmer egyforma, ezért érdemes kinyitni a dimmerét, és még egyszer elolvasni a kézikönyvet. Keresse meg a pozitív és negatív csatlakozókat.

 • Húzza le a belső köpenyt, és szerelje fel - ha a réz láthatóvá válik, akkor ezt az ujjaival egy pontba tekerheti. Szerelje be a negatív kábelt (általában kék) és a pozitív kábelt (általában barna) a dimmerbe, és használja a szelepet, ha a dimmerében van ilyen. Ügyeljen arra, hogy a réz ne érjen a rézhez, mert ettől a lámpa rövidzárlatot kap. Javasoljuk, hogy körülbelül egy centimétert csíkozzon le.

 • Zárja be a dimmert, és tesztelje a telepítést - ha minden működik, a lámpának le kell sötétednie!

 • Dimmable incandescent and halogen bulbs

  Napjainkban a halogén izzókat főként hűtőszekrényekben és fényszórókban használják, és a legtöbb izzó már nyugdíjba vonult. A még létező izzók leginkább a sütőkben és a retro lávalámpákban találhatók. Az EU-ban egyik izzótípust sem forgalmazzák, de talán van egy különleges, régebbi izzója vagy lámpája, amelyet szeretne tompítani.

  Ha régebbi, beépített fényerőszabályzóval rendelkező lámpája van, akkor talán már észrevette, hogy a modern LED-izzó villog, amikor meggyújtja. Ez azért van, mert a fényerőszabályozó mechanizmust úgy tervezték, hogy halogén- vagy izzólámpával működjön. Javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a helyi kiskereskedővel, hogy megtudja, van-e raktáron halogén izzó. A halogén izzót 2018-ban betiltották az EU-ban, de nem illegális, hogy egy kiskereskedő áruljon ilyet, ha 2018 előtt szerezte be.

  Ha minden más nem sikerül, akkor esetleg szerezhet sütő- vagy hűtőszekrény-izzót - de ha ezt az utat választja, vegye figyelembe, hogy a hozam korlátozott lehet.


  Philips Hue Dimmer Switch

  Ha hagyományos LED-es lámpa helyett intelligens izzó megoldást választ, nem kell a fényerőszabályozókra és kapcsolókra gondolnia, mert mindezt a telefonjáról is megteheti. Ha azonban szereted az egyszerűséget, ha van egy dimmer kapcsoló a falon, a különböző okosizzó gyártók számos megoldást készítenek, mi pedig a Philips Hue Dimmer Switch-t emelnénk ki.

  Az elegáns távirányító és kapcsoló kombináció a falra szerelhető, és miután csatlakoztatjuk a Philips Hue világítási rendszerhez, a dimmer kapcsolóval szabályozhatjuk a fényt a szobában. Ez kétoldalas ragasztószalaggal rögzíthető, maga a kapcsoló pedig mágnesek segítségével rögzül a hátlaphoz, így ha a ház körül akarsz mozogni, egyszerűen zsebre vághatod és magaddal viheted egy kalandra.