Hans J. Wegner

Született: 1914 - Elhunyt: 2007  

Legismertebb művei: "The Pendant" kábeles emelős függőlámpa, Opala lámpasorozat, Wishbone szék, Kínai szék, "The Chair".  

Kiképzés: Tervező.                                                    

Háttérrel  

Hans J. Wegner 1914-ben született a dániai Tønderben. Huszonkét évesen, 1936-ban felvették a Kunsthåndværkerskolen - The School of Arts and Crafts, a mai The Danish Design School részeként működő iskolába, ahová később oktatóként tért vissza. 1943-ban Wegner megnyitotta saját tervezőstúdióját, és megalkotta a kínai széket, amely - az 1949-es kerek székkel együtt - későbbi munkáinak nagy részét megalapozta. A kerek szék később A szék néven vált ismertté, miután John F. Kennedy és Richard Nixon használta egy televíziós elnöki vitán. Bár a Szék kétségtelenül Wegner kiterjedt munkásságának egyik legnagyobb ikonja, sokan úgy vélik, hogy az 1950-es Wishbone szék volt valójában Wegner legnagyobb kereskedelmi sikere.  

Hans J. Wegner tehetséges lámpatervező is volt. Híres, 1962-ben készült kábeles emelőlámpája, a The Pendant azóta is gyártásban van. Mind a függőlámpa, mind a futurisztikus Opala sorozat - amelyet eredetileg a 70-es években a koppenhágai Hotel Scandinavia számára tervezett - ma a Pandul termékcsalád részeként készül. Hans J. Wegner pályafutása során számos nemzetközi díjat nyert, 1997-ben pedig a londoni Royal College of Art tiszteletbeli doktori címet adományozott neki.  
Oszd meg képeidet a @lampemesteren
Inspirálj és hagyd magad inspirálni, egyik egyedi otthonból a másikba. Jelöld meg képeidet a #IgenLampemesteren címkével, és lehet, hogy a te otthonodat is meglátod itt!