Jó tanácsok az izzókról

Az útkeresés

Az izzók hatalmas és néha zavaró választéka létezik. Melyiket válasszuk? Milyen fényt adnak? Hol a legjobb használni őket? Íme egy kis útmutató, amely segít eligazodni és a helyes választást meghozni.

Mire kell figyelni:

Foglalat: Ellenőrizze a foglalat típusát és méretét is, hogy az izzó biztosan illeszkedjen a lámpához.

Dimmelés: Ellenőrizze, hogy az izzó dimmelhető-e. Ez mindig egyértelműen fel van tüntetve a csomagoláson. A szabványos izzók mindig tompíthatók.

Fényszín: A meleg fény - 2700-3300 Kelvin - hasonló a hagyományos izzókhoz. A 3 300-4 000 Kelvin semleges fényt jelent, míg a 4 000 Kelvin feletti értékek hűvösebb fényt jelentenek. A hűvösebb fény, illetve a túl fehér fény kellemetlen beltéri környezetet teremthet, és általában kevésbé jól működik a lakásban.
A 2 500-2 700 Kelvin nagyszerű a pihenéshez. A 4 000-4 500 a legjobb a munkahelyi helyzetekben. A 6 000 Kelvin és magasabb értékek segíthetnek a szezonális depresszió (SAD) / téli depresszió esetén, vagy ha energiabomba kell.

Színvisszaadás: A túl sárga fény természetellenes színvisszaadást eredményezhet. A fényforrásokat a 0-100 közötti RA/CRI skálán értékelik, ahol a 100 a természetes nappali fényt jelenti. Azokban a helyzetekben, amikor jó színvisszaadásra van szükség, legalább 90-es RA vagy CRI értéket keressen. A halogén izzók jellemzően 99-es besorolásúak - ezek a legjobb színvisszaadásúak, de egy kicsit több energiát fogyasztanak. A LED izzók jellemzően 80-95 között mozognak - nem mindig a legjobb színvisszaadásúak, de otthoni használatra megfelelnek, amennyiben 80 feletti értéket választ.

Energiaminősítés: Válasszon A vagy annál magasabb minősítést, vagy LED izzót.
Foglalat típusok:

Foglalat típusok:

A leggyakoribb foglalattípusok a következők:

E27 - szabványos Edison csavaros foglalat
E14 - kis Edison-csavaros foglalat
G9 - kétpólusú halogén foglalat
GU10 - kétpólusú halogén spot csavart foglalat

Halogén

Jó izzók, amelyek sok helyzetben hasznosak. Nézze meg a wattokat és a foglalat méretét.

Használatok
Olyan helyzetek, ahol jó fényre és jó színvisszaadásra van szükség. Kiválóan alkalmas tükörvilágításhoz és olvasólámpákhoz, ahol meleg és koncentrált fényre van szükség.

Hátrányok
Jó színvisszaadás - 99-es RA/CRI minősítés. A legközelebb áll a természetes napfényhez. Meleg - kb. 3000 Kelvin színhőmérséklet. Használható "fedő" izzóval a hagyományos izzók helyettesítésére.

Hátrányok
Több energiát használ, mint a LED. Rövid élettartam. Sok hőt bocsát ki.

Lásd halogén izzóinkat itt.

LED

Energiatakarékos izzók. Watt helyett lumenben - a kibocsátott fény erősségének mértékegysége - van megadva.

15W = 140 lumen
25W = 250 lumen
40W = 470 lumen
60W - 800 lumen
75W = 1050 lumen
100W = 1520 lumen

Felhasználás
Nagyszerű ott, ahol a lámpákat hosszú ideig bekapcsolva kell hagyni. Szintén nagyszerű megoldás kültéri világításhoz.

Hátrányok
Nagyon kevés energiát fogyaszt. Hosszú élettartam.

Hátrányok
Nem olyan jó a színvisszaadás - 80 és 95 közötti RA/CRI minősítés. Az olcsóbb LED izzók általában meglehetősen hideg fényt adnak - válasszon olyan izzót, amelynek színhőmérséklete kb. 3000 Kelvin, gyakran "Warm White" (meleg fehér) feliratú.

Tekintse meg LED-izzóinkat itt.

A jövő világítása

Philips, in cooperation with Apple, has developed Philips Hue – a range of bulbs and lamps that you control to create exactly the kind of lighting you want. Just download the app and you’ll be able to adjust the light intensity and colour (out of 16 million possible colours). You can program Philips Hue to turn on or off at specific times. It can fade up in the morning and fade down in the evening. It’s a great home secA Philips az Apple-lel együttműködve kifejlesztette a Philips Hue-t - egy olyan izzók és lámpák termékcsaládot, amelyet úgy vezérelhetsz, hogy pontosan olyan világítást hozz létre, amilyet szeretnél. Csak töltse le az alkalmazást, és máris beállíthatja a fényerősséget és a színt (a 16 millió lehetséges színből). A Philips Hue-t úgy programozhatod, hogy meghatározott időpontokban kapcsoljon be vagy ki. Reggel felkapcsolódhat, este pedig lehalványulhat. Ez egy nagyszerű otthoni biztonsági megoldás, mivel beállíthatja, hogy a világítás a nap folyamán az egész házban be- és kikapcsoljon. A lehetőségek tárháza végtelen.

A Philips Hue valóban a jövőt világítja meg.

Tekintse meg Philips Hue termékeinket itt. (Felhívjuk figyelmét, hogy a Philips Hue izzók E27 és GU10 foglalattal kaphatók, és 60 W-os izzókkal egyenértékűek).
urity solution since you can set up your lights to turn on and off during the course of the day throughout the whole house. The possibilities are endless.