Jørn Utzon

Született: 1918 - Halt: 2008  

Legismertebb munkái: Sydney-i Operaház, Svaneke-i víztorony, Langelinie pavilon, Koppenhágai Nemzeti Múzeum, Utzon JU1 medál az &tradition-tól, Concert medál a Lightyears-tól és Opera medál a Lightyears-tól.  

Elképzettség: Építész.                                                   

Történelem  

Jørn Utzon Koppenhágában született, de amikor 1 éves volt, a családja Aalborgba költözött. Leginkább a Sydney-i Operaházról híres, de tervezett néhány gyönyörű lámpát is, például az Utzon Pendant, a Concert Pendant és az Opera Pendant.  

Édesapja az aalborgi gyár híres hajómérnöke volt, és híres volt a precizitásáról és a tervezés részletességéről, amely technikát Jørn Utzon saját terveihez is felhasználta.    

Jørn Utzon 1930-ban családjával együtt elment a stockholmi kiállításra, és ez lett a fiatal fiú számára a fordulópont, ahol először pillantotta meg a funkcionalizmus stílusát.  

Jørn Utzon 1937-ben kezdte meg építészmérnöki tanulmányait a koppenhágai művészeti akadémián, amelyet 1942-ben fejezett be. Még abban az évben a németek a háború alatt megszállták Dániát, Jørn Utzon pedig Svédországba menekült, ahol már akkor olyan híres tervezők éltek, mint Arne Jacobsen, Poul Henningsen, Halldor Gunnløgsson, Tobias Faber és még sokan mások. Asplund városuk, Asplund skandináv funkcionalizmusa inspirálta mindannyiukat, és Alvar Aaltos rajzstúdiójában dolgoztak.  

Az 1945-ös német kapituláció után Utzon segíteni akart Európa újjáépítésében, és néhány kis ideiglenes házzal kezdte Hollandiában.  

1956-ban Jørn Utzon tervezte a Sydney-i Operaházat, amely még ma is a modern és kísérleti design egyik jelképe.  

A csodálatos épületek között Utzon arra is talált időt, hogy néhány nagyon népszerű és gyönyörű lámpát tervezzen.
Concert P3 Függőlámpa Black - Fritz Hansen
RRP HUF 397 647,00
Várhatóan a következő termékkategóriában: 3 - 5 nap
Utzon JU1 Függőlámpá Brass - &Tradition
Várhatóan a következő termékkategóriában: 3 - 5 nap
Mutasd 7 a 7 termékből {0} terméket
Oszd meg képeidet a @lampemesteren
Inspirálj és hagyd magad inspirálni, egyik egyedi otthonból a másikba. Jelöld meg képeidet a #IgenLampemesteren címkével, és lehet, hogy a te otthonodat is meglátod itt!