Vilhelm Lauritzen 1956-os klasszikusa újjászületett: a VL 56 függőlámpa itt látható!

szeptember 20. 2023
Vilhelm Lauritzen 1956-os klasszikusa újjászületett: a VL 56 függőlámpa itt látható!
A legendás modernista építész ikonikus függőlámpája mostantól kapható.

Az eredetileg Vilhelm Lauritzen dán építész által 1956-ban tervezett VL 56 függőlámpát a Louis Poulsennek köszönhetően most újra forgalomba hozzák.

Az újrakiadáshoz kisebb változtatásokat eszközöltek, de a lámpa lényegében ugyanaz, mint amit Lauritzen alkotott. A lámpa két változatban, króm és sárgaréz színben is kapható. A függőlámpa alján lévő nyílás körül sugárirányú lyukmintázat található, amely lágyabb átmenetet biztosít a fény és a sötétség között, valamint lágy és szép fénymintázatot az ernyőn és a lámpa körül.

A VL 56 lámpát eredetileg a koppenhágai Vesterbroban található Folkets Hus számára tervezték, amely a munkásmozgalom találkozóhelye volt. A Folkets Hust 1956-ban adták át, majd az 1990-es években bezárták, és az épületet a Vega zenei szórakozóhellyé alakították át, amelyet a Koppenhágában járt zenebarátok kétségtelenül felismernek. Az épület egy teljes műalkotás volt, Lauritzen mindent - kilincseket, lépcsőházakat, foglalatokat, bútorokat és lámpákat - tervezett. Ha ma meglátogatja a Vega szórakozóhelyet, még mindig láthatja a koncertterem melletti bárpult fölött lógó VL 56-os függőlámpákat.

Vilhelm Lauritzen a dániai modernizmus elterjedésének egyik legfontosabb alakja volt. Az építész, aki számos ikonikus koppenhágai épületért, sőt a washingtoni dán nagykövetségért is felelős, 1941-ben Eckersberg-érmet, 1954-ben C. F. Hansen-érmet és Oscar-díjat kapott. Hansen-érmet 1954-ben, valamint a Dán Építészszövetség kitüntetését. Ő volt a CIAM - a modernista építészeket tömörítő építészeti szövetség, amelynek tagjai között olyan nevek voltak, mint Walter Gropius, Hendrik Petrus Berlage és Le Corbusier - dán képviselője, és ő volt a felelős korának néhány legkülönlegesebb épületéért, köztük a Daells Varehus, a frederiksbergi Radiohuset és a koppenhágai repülőtér régi terminálépületeiért.

Egy VL 56 lámpával nem csupán egy világítótestet vásárol - hanem a dán designtörténelem egy darabját is.

Vásárolja meg a VL 56 lámpát sárgaréz és magas üvegből készült krómozott kivitelben is itt!

Figyelem: a sárgaréz lámpa kezeletlen, ezért idővel méltóságteljesen patinásodni fog .