FLOS STORIES: To-Tie - Minden a névben rejlik

szeptember 29. 2023
FLOS STORIES: To-Tie - Minden a névben rejlik
A milánói tervező, Guglielmo Poletti egyedi új asztali lámpája

A To-Tie a Flos legújabb lámpája, amely az első világítástervezési megbízás az izgalmas új alkotótól, Guglielmo Polettitől, aki az "önmagyarázó" design iránti vonzalmáról ismert. És a To-Tie teljes mértékben megfelel ennek a leírásnak: egy jellegzetes asztali lámpa, ahol a lényeg a puszta lényegre van redukálva, kizárólag mechanikus feszültséggel összeállítva, és egy olyan címmel elnevezve, amely tökéletesen lekerekíti ezt a műalkotást.

Az eredmény egy szemet gyönyörködtető, mégis egyszerű dizájn, amely csavarok, ragasztó vagy hegesztés nélkül, egy egymásba illeszkedő mozgás körül bontakozik ki. Az ötletes szerkezet nemcsak rendkívül fenntarthatóvá teszi a lámpát, hanem lehetővé teszi azt is, hogy a különböző elemek többféle funkciót töltsenek be. A fényforrás egy alumínium rúdba van integrálva, amely egyben fogantyúként is szolgál, míg az elektromos tápkábel nemcsak a lámpát látja el energiával, hanem az egészet összekötő döntő elem is.

A To-Tie kollekció három különböző lámpát tartalmaz, amelyek mindegyike az adott környezethez megfelelő méretű és arányú. A legkisebb modell alkalmas éjjeli lámpának, a legmagasabb változat konzolra helyezhető, a legnagyobb pedig a nappaliban egy alacsony asztalon fog jól mutatni. Bárhol is helyezzük el őket, a To-Tie lámpák egyedi és jellegzetes kompozíciójuknak köszönhetően kiemelkednek.

Guglielmo Poletti egy szokatlan és nem lineáris úton jutott el pályafutása ezen mérföldkövéhez, amely sok tekintetben tükrözi művészi munkásságát. Egy véletlen előadás, amelyen részt vett, lángra lobbantotta az érdeklődés szikráját, amely fokozatosan a design világába vezette, ahol gyakornokként dolgozott és két nagyon különböző tervezői személyiségnél vett részt workshopokon, mielőtt megkezdte tanulmányait a Design Academy Eindhovenben.

Ma Poletti saját milánói stúdiójában dolgozik, amelyet személyesen tervezett és újított fel. Poletti kreatív folyamata az alkotás művészetéből, valamint a szerkezeti feszültségek és anyagok mélyreható vizsgálatából ered, amelyekkel intuitív elképzeléseit idézi fel. A Flos által a tervezőknek nyújtott kreatív szabadság és egyedülálló szakértelem lehetővé tette, hogy kísérleti megközelítését ipari világítástechnikai termékké alakítsa át. A Flos számára készült első lámpa a Castiglioni testvérek szellemét és zsenialitását sugározza, és joggal tekinthető igazi Flos lámpának.

Az összes To-Tie lámpa itt tekinthető meg!

Eredeti szöveg: FLOS IN FLOS STORIES