Díjnyertes klasszikus gyönyörű új színekben: a Flos Taccia asztali lámpa mostantól fehér színben is kapható.

október 18. 2023
Díjnyertes klasszikus gyönyörű új színekben: a Flos Taccia asztali lámpa mostantól fehér színben is kapható.
Bár az olasz Flos formatervező cég Taccia nevű elismert designklasszikusa már több mint 60 éves, a gyönyörű lámpa a designművészet időtlen darabjaként emelkedik ki, amely még ma is az innovatív lámpatervezés csúcsát jelenti. Ez nemcsak a lámpa kreatív dizájnjának és gyönyörű világításának köszönhető, hanem annak is, hogy a lámpa koncepciója az évek során folyamatosan fejlődött, így a technológia új korszakában is tovább él. A Taccia család legújabb tagja egy gyönyörű asztali lámpákból álló, intelligens LED-es világítással ellátott termékcsalád, amely hű marad az ikonikus design alapját képező eredeti világítási filozófiához.

A történet 1958-ig nyúlik vissza, amikor a kor vezető tervezője Achille Castiglioni és testvére, Pier Giacomo Castiglioni összefogtak, hogy egy indirekt világítású lámpát tervezzenek. A testvérek ekkor kezdtek el dolgozni a Taccia prototípusán, de több teszt után el kellett hagyniuk a műanyag változatot, mivel a fényforrás hője egyszerűen deformálta a műanyag árnyékolót. 1962 márciusában befejezték a lámpa fejlesztését, és elkészült a végleges prototípus, amely alumínium reflektorral és üvegárnyékolóval készült, amely ellenállt a fényforrás hőjének. 2010-ben a Flos megvizsgálja egy LED-es változat elkészítésének lehetőségét, és ez az első alkalom, hogy az ikonikus lámpát továbbfejlesztik. 2016-ban az árnyékoló PMMA használatát tesztelik. Az új COB LED-eknek köszönhetően, amelyeknek minimális a hőkibocsátása, most már lehetséges a Taccia műanyag árnyékolóval történő gyártása, ami a tervezők eredeti ötlete volt 1958-ban.

A LED-es asztali lámpa most két új változatban kapható, a lámpatest fehér fényezéssel, az egyik az eredeti méretben, a másik a Small változatban, amely 48 cm-es méretével tökéletesen elfér egy konzolasztalon vagy fali polcon. Megtekintheti mindkettőt a Taccia termékcsalád többi tagjával együtt itt.