FLOS STORIES: Jasper Morrison a bolygónkért!

március 15. 2024
FLOS STORIES: Jasper Morrison a bolygónkért!
Hogyan lehet megkülönböztetni egy fenntartható tárgyat egy fenntarthatatlan tárgytól? Első pillantásra nem mindig könnyű megkülönböztetni, különösen, ha egy csökkentett méretű és hibátlan vonalvezetésű lámpáról van szó.

Az Oplight megmutatja, hogy a technológiailag fejlett termékeket a környezet tiszteletben tartásával is lehet gyártani. Bár a vastagság minimális, a különböző alkatrészek összeszereléséhez nem használtak ragasztót. Ezért szétszedhetők, egyenként cserélhetők és anyagtól függően külön-külön újrahasznosíthatók.

Először is, a héj öntött alumíniumból készült, amely könnyű, tartós és könnyen újrahasznosítható anyag. A szín porfestékből áll, amely nem igényel oldószereket a festési folyamat során, mivel még a gyártási módszereket is figyelembe veszik az általános környezeti hatásnál.

Az Oplight belsejében található LED-forrás rendkívül hatékony, ami azt jelenti, hogy a felhasznált energiához képest nagy mennyiségű fényt bocsát ki, élettartama pedig több mint 50 000 óra. Ha meghibásodik, vagy hatékonyabb fényforrások válnak elérhetővé, a lapot ki lehet cserélni anélkül, hogy a lámpa többi részét el kellene dobni, ami jelentős megtakarítást eredményez az erőforrások tekintetében.

Ez azért lehetséges, mert a LED-lapot nem ragasztják a hűtőbordához, mint általában, és cseréje nem igényel további kifinomult berendezéseket. Ehelyett ezt egy átlagos villanyszerelő is elvégezheti anélkül, hogy a lámpát a boltba kellene vinni a felújításhoz.

A diffúzor, azaz a lencseként is funkcionáló átlátszó burkolat fröccsöntött polikarbonátból készül. Rugalmasságának köszönhetően bepattan, így a LED-forrás eléréséhez eltávolítható, majd visszahelyezhető anélkül, hogy a rugalmassága sérülne. Ha eltörik, természetesen újra felhasználható és kicserélhető.

Mindezen okok miatt az Oplight egy jövőbiztos lámpa, amely hosszú élettartamra van szánva, és végső soron semmi sem vész kárba.

A Flos Oplight fali lámpái itt