Vizuális művészetbe zárt funkcionális világítás: lásd az Artemide IXA sorozatát

március 7. 2024
Vizuális művészetbe zárt funkcionális világítás: lásd az Artemide IXA sorozatát
Elegáns design és rugalmas funkcionalitás találkozik az új IXA lámpasorozatban, amelyet a nemzetközi Foster + Partners tervezőiroda az olasz Artemide számára tervezett. A lámpákat egyedi tervezési koncepció jellemzi, amelynek középpontjában az egyensúly, a kiegyensúlyozottság és a harmónia áll minden olyan döntésnél, amely a lámpa vizuális formanyelvét és funkcionális elrendezését érinti. Az IXA tervezésekor a Foster + Partners céget Alexander Calder amerikai szobrász dinamikus szobrai inspirálták, amelyek a precizitás és a kifinomult kézművesség révén az elegáns egyensúly gondolatát foglalják magukba. A sorozat különböző asztali, padló- és falilámpáinak mindegyike ugyanazt a gömb alakú lámpafejet és karcsú vázat használja, míg néhányat ellensúlyozással láttak el, hogy a kontrasztos formákban a könnyedség és a nehézkesség gyönyörű játékát hozzák létre.

A gyönyörű új IXA világítótest-kollekció tervezésének egyik fő elve a lámpák vizuális esztétikája és funkcionális tulajdonságai közötti kölcsönhatás. A súlyok és ellensúlyok ötletes kombinációjának köszönhetően minden lámpa többféleképpen elforgatható, így mind a váz, mind a lámpafej beállítható, és a fény iránya megváltoztatható. Több lámpa beépített fényerőszabályzóval van felszerelve a lámpafejen. Ezek lehetővé teszik a fényerősség fokozatmentes felfelé vagy lefelé történő beállítását, így rugalmasan és kontrollálhatóvá válik maga a világítás.

Az IXA sorozaton belüli különböző lámpatípusok mindegyike három színváltozatban kapható: fehér, fekete és sárga, mindhárom gyönyörű monokróm színösszeállításban, amely gyönyörűen kiemeli a lámpa művészi kifejezésmódját.

A teljes gyönyörű sorozatot igazán itt találja.