Eredeti Mogens Lassen terv 1944-ből: nézze meg a Klampenborg asztali lámpa összes gyönyörű változatát.

február 8. 2024
Eredeti Mogens Lassen terv 1944-ből: nézze meg a Klampenborg asztali lámpa összes gyönyörű változatát.
1944-ben Mogens Lassen dán formatervező egy új lámpa tervét kezdte el felvázolni, amely csak 82 évvel később valósult meg. A vázlat a koppenhágai Dán Művészeti Könyvtár archívumában rejtőzött, amíg a formatervező Audo Copenhagen 2022-ben végre gyártásba nem vette a lámpát. A lámpa a dán dizájnra jellemző klasszikus jegyeket mutatja: geometrikusan orientált formák, lágy ívek és könnyed kecsesség minden részletében. Mogens Lassen-t az ország egyik legnagyobb és legbefolyásosabb építészének tartják, aki a dán funkcionalizmust - az új korszak stílusát - magáévá tette. Lassen belsőépítészeti tervei építészeti szemléletének természetes folytatása, amely mind a formavilágában, mind a funkcionalitásában tükröződik.

A Klampenborg asztali lámpát csavart talapzat jellemzi, amely észrevétlenül folytatódik az ugyanilyen karcsú szerkezetű keretben. A foglalat a keret közepén helyezkedik el, és a harang alakú ernyő árnyékolja, árnyékolva a fényforrást annak ellenére, hogy a foglalat és az ernyő jobban elkülönül egymástól, mint a hagyományos lámpáknál. A kontrasztos elemek kombinációja tökéletes egyensúlyban marad egymással, olyan kifejezést teremtve, amely merész, de nem hivalkodó, olyan formát, amely kíváncsiságot ébreszt, és olyan funkciót, amely innovatív, mégis intuitív. Az asztali lámpa három változatban kapható: fekete lakkozott felülettel, polírozott acéllal és sárgaréz bevonattal, attól függően, hogy Ön mit szeretne, és milyen megjelenést szeretne kölcsönözni a belsőépítészetének.

A különálló ernyő és foglalat ellenére a fényforrás vakításmentes. Az árnyékoló átöleli az izzót, így a fény a belsejében tükröződik, majd lágy megvilágításban ismét lefelé ragyog. A lámpakapcsoló háromfokozatú fényerőszabályozó funkcióval is rendelkezik a fényerő beállításához.

A Klampenborg asztali lámpa összes változatát sokszor itt találja.