A 70-es évek legendás dán dizájnja újraindult: Itt találja a GUBI Timberline-t

szeptember 26. 2022
A 70-es évek legendás dán dizájnja újraindult: Itt találja a GUBI Timberline-t
A Timberline az 1970-es évek zászlóshajója volt mind a tervező, Mads Caprini, mind a dán dizájnszcéna számára. Paradox módon a lámpa egyszerre volt időtálló és divatos ikon. A század közepi modern hullám egyik legjobb példája, amely képes egymás mellett élni az ultramodernnel, vagy a klasszikusokkal dörgölődzni. Egy áhított ritkaság az aukciós házaknál, amelyről köztudott, hogy felfelé hajtja az eladási árakat - egészen mostanáig.

"Egy ikon visszatérése". Ezt írja, ha ezekben a napokban meglátogatod a GUBI weboldalát, az ikonikus modell fotója kíséretében. "Szép és elegáns". Mads Caprini fiával, Mikkel Caprinivel együttműködve a dán tervezőmárka újraindította a Timberline-t.

A GUBI, amely arról ismert, hogy képes olyan klasszikus elemeket elővenni, amelyek feldobják a modern dekorációt, amint azt Gabriella Crespi 1972-es Bohemian és Bill Curry 1970-es Obello lámpájának újraindításánál láthattuk, kézenfekvő választás volt e lámpa újraindítására. A ma megvásárolható modell pedig megegyezik azzal, amelyik az 1970-es években került a piacra.

A lámpa három különböző anyagból készült elemből áll: egy erős öntöttvas talapzatból, egy gyönyörűen összehajtogatott vászon lámpaernyőből, amely lágyítja a fényt, és az ikonikus, tölgy- és nyírfafurnérból készült hátlapból, amely felfelé kígyózva fogja meg a lámpaernyőt.

A Timberline név Mads Caprini vonzalmára utal, amelyet a fák határa, azaz az a magasság jelent, ahol a fák már nem tudnak megnőni. Egy hegy lábánál állva észrevehetjük, hogy a hegy színei megváltoznak, ahogy közeledünk a csúcshoz. A fenyőfáktól a félholt, szélfútta fákon át a hóig és a meredek szikláig.

A fahatár azért következik be, mert a fáknak legalább egy olyan hónapra van szükségük, amikor az átlaghőmérséklet 10 Celsius-fok felett van. Ahogy egyre magasabbra jutunk, az éghajlat a hideg és a hó miatt boreálisról sarkvidéki/alpesi éghajlatra változik.  

Egyes pontokon a fák a kemény, hideg telek miatt szélfútta, deformáltak, görbék és csupaszok. A jelenséget Krummholznak - görbe vagy hajlított fa - nevezik, és ezek a csavarodott, egyedi fák nagyon is inspirálhatták Caprinit a lámpa ikonikus hátlapjának megtervezésére.

Mindenesetre a szépséges Timberline már újra megvásárolható. A lámpa könnyed és légies kifejezésmódja garantáltan dekoratív színfoltja lesz a nappalinak, a hálószobának és az irodának. Helyezze a sarokba, ahol ikonikus teste figyelmet parancsol, vagy használja a kanapé mögött, ahol a Timberline lámpaernyője kilátszik, megvilágítva egy jó könyv lapjait.

A GUBI Timberline újbóli bevezetését itt találja!