Híres lámpákHÍRES LÁMPÁK


A Lampemesteren rengeteg világhírű, ikonikus és klasszikus dizájnnal rendelkezünk a világ minden tájáról, amelyek kiállták az idő próbáját, kultikus státuszt értek el, és továbbra is megtalálják helyüket az otthonokban szerte a világon - de hogyan váltak ilyen ismertté és szeretetté generációkon és országhatárokon átívelően? Természetesen a rendkívüli dizájn, a kivételes kézműves munka és a kiváló anyagok önmagukért beszélnek - de ma már egészen új módszer áll rendelkezésünkre az egyedi dizájn megismertetésére. Az audiovizuális média nagyban rányomta bélyegét a 21. századra, különösen a szórakoztatóipar minden eddiginél több tartalmat hoz létre, így hétről hétre hétköznapi emberekkel foglalkozunk, akik tudnak énekelni, rajzolni, sütni, bútorokat tervezni és még sok minden mást. Éppen ezért vált óriási sikerré a televízió olyan műsora, mint a "Dánia következő klasszikusa", ahol az emberek betekintést nyerhetnek abba, hogy öt elképesztő bútortervező hogyan próbál megalkotni egy olyan klasszikust, amely világsikert arathat - a népszerű műsor terveit pedig ebben a cikkben megismerheted!

MOONSETTER - ANNE BOYESEN

Amellett, hogy 2020-ban elnyerte a "Dánia következő klasszikusa" díjat, a szoborszerű Moonsetter lámpa 2021-ben elnyerte az "Év lámpája" designdíjat. A Moonsetter azonban több mint egy gyönyörű állólámpa. Világító szoborként működik, amely átveszi a helyiséget, és stílusos és elegáns megjelenést kölcsönöz. A krómozott alumíniumból készült egyszerű, mégis különleges lámpa forgó koronggal rendelkezik, amely visszaveri a beépített LED-es fényforrás fényét. A korong 360°-ban elforgatható a saját tengelye körül, és két különböző felületkezeléssel rendelkezik az oldalán. A fehér oldal lágy és szórt fényt bocsát a szobába, míg a krómozott oldal visszaveri a fénylemezeket, így teljesen más megjelenést biztosít.

Hogy a Moonsetter egy született klasszikus, azt jól mutatja, hogy maga a Louis Poulsen is beleegyezett, hogy együttműködjön a Boysennel a gyönyörű lámpa elkészítésében. A Moonsetterből kezdetben 100 példány került a dán boltokba 2021 októberétől, majd egy újabb 100 darabos limitált széria következett, mindegyik lámpa saját sorozatszámmal. Csak ezután került a Moonsetter sorozatgyártásba.

Nézze meg itt a gyönyörű Moonsetter állólámpát!

MUSLING - AHM&LUND

Az elegáns Musling nyerte el az első helyet a "Lámpák" kategóriában. A program után Ahm & Lund, a lámpa tervezői együttműködésbe kezdtek a Fritz Hansen céggel, akik úgy döntöttek, hogy a gyönyörű függőlámpát gyártásba veszik.

A lámpa lenyűgözte a zsűrit; "Olyan, mintha már láttad volna, de mégsem. Először is megdöbbent, hogy milyen gyönyörűen van elkészítve, aztán az a tény, hogy tud valamit - állítható -, egy kicsit változtathatod a fény terjedését, és nagyon jól átgondolt." Egyetértettek abban, hogy a lámpa hihetetlenül meggyőző; "Ez sok szempontból egy hihetetlenül jól öntött lámpa, nagyon jól kidolgozott és fantasztikus ötlet, ezért mi is nagyon izgatottak voltunk tőle.".

Ami a formát illeti, a tervezők hagyták, hogy a fény irányítsa a lámpa kialakítását. Ez néhány izgalmas utalást eredményezett a klasszikus formatervezésre, ugyanakkor a lámpa teljesen sajátja. A lámpa kialakítását a természetben található kagylók ihlették, és egy gyöngyszemet rejt magában; a fényt! Amikor a kagyló zárva van, 360 fokos, általánosan kellemes fényt ad a szobába. Ha kissé kinyitjuk, kúp alakú fényt képez az étkezőasztal felett anélkül, hogy káprázna.

Nézze meg a csodálatos Musling lámpát két méretben itt!

CALEO - RIKKE FROST

A "Dánia következő klasszikusa" programban öt tehetséges tervező versenyez hat különböző tervezési kategóriában. Többek között a fotel, a kanapé és nem utolsó sorban a lámpa került értelmezésre, és minden kategórián belül találtak egy-egy győztest. Az egyik feladat egy gyönyörű lámpa megalkotása volt, amelyet az étkezőasztal fölé lehet akasztani. Dániában már vannak világhírű lámpák PH-tól, Le Klint-től és Verner Pantontól, így nagy cipőben jártak. A nehézség ellenére a színvonal magas volt, és Rikke Frost nagyszerű második helyezést ért el Caleo című alkotásával.

Az ő lámpája igazi klasszikussá válhat - a lámpabúra újraértelmezése. A lámpa neve "Caleo", ami a latin "hangsúlyozni" szó, és a kézzel készített barna jelzésekre utal, amelyek kiemelik a lámpa redőket. A zsűri nagyon lelkes volt a függőlámpáról, és a következőképpen jellemezte azt: "Őrületesen gyönyörű. Nagyon szépek a redők, és ahogyan felsorakoztattad őket, hogy jobban érzékelhető legyen, hol törnek meg. És amikor fény éri, akkor igazán kiteljesedik. Nagyon meggyőző". A feladat elvégzésére rendelkezésre álló rövid idő ellenére Rikke-nek sikerült egy olyan innovatív lámpát létrehoznia, amely egyidejűleg magában foglalja a Le Klint ismert elemeit.

A mindennapokban a Rikke Frost Design céget vezeti, ahol olyan cégekkel dolgozott együtt, mint a Tempur, a Skagerak, a Warm Nordic, a Cane-Line, és most már a Le Klintet is hozzáadhatja a listához. A program után a Le Klint úgy döntött, hogy a lámpát gyártásba veszi, és két kisebb függőlámpával egészíti ki a sorozatot. A gyönyörű redők kézzel hajtogatottak és magas minőséget sugároznak - könnyen illeszkedik a Le Klint kínálatába, amely a redős árnyalatokról és a minőségi kézműves munkáról ismert. A függőlámpa a hagyományos dán dizájn iránti nagy tisztelettel készült, és rendkívül dekoratív lámpa - bekapcsolt és kikapcsolt állapotban egyaránt. A kiváló minőségű kifejezést egy vászonzsinór és egy bronzszínű fém felfüggesztés teszi teljessé. Elegáns, exkluzív, gyönyörű és nem utolsósorban klasszikus!

PATRONE - THORUP COPENHAGEN

A műsor első és második helyezettje mellett a versenyző Kasper Thorup a világításban is sikert aratott. Azonban nem a műsor klasszikusával, ahol szintén lámpatervezésben mutatott némi érzéket.

Kasper 2017-ben saját bútormárkát alapított Thorup Copenhagen néven. Következetesen stílusos kifejezésmóddal, nyers anyagokkal és minimalista gondolkodásmóddal készít bútorokat a skandináv dizájn merész szemléletével. 2019-ben a letisztult és egyszerű Patrone modellel bővítette kollekcióját. A henger alakú függőlámpa minimalista kifejezésmódot kínál ipari megjelenéssel és a funkcionalitásra összpontosítva.

A karcsú kialakítás lehetővé teszi, hogy a medálokat a ház kis sarkaiba akaszthassa - egyenként vagy különböző magasságú csoportokban, gyönyörű esztétikai kifejezést nyújtva. A medálok fekete és sárgaréz színben is kaphatók, ami könnyen illeszkedik az aktuális trendekhez.

Mi az a klasszikus design?

Mi az a klasszikus design?

Dániában ismertek vagyunk a design örökségünkről, amely számtalan klasszikust tartalmaz. A "klasszikus" kifejezést széles körben használják, amikor a formatervezésről, bútorokról és belsőépítészetről van szó, míg a koncepció egyedülálló a "Dánia következő klasszikusa" programban. A dán szótár szerint a klasszikus definíció szerint "olyan művészi vagy kézműves alkotás, amelyet magas és tartós minőségnek tartanak, vagy egy adott műfaj vagy stílus jellegzetes képviselőjének." Senki sem tudhatja, amikor egy bútort, lámpát stb. terveznek és gyártanak, hogy klasszikus lesz-e belőle. De az időtlen elemek felhasználásával és azok kombinálásával valami kortárs dologgal létrehozhatsz valamit, ami talán klasszikussá válik - csak az idő fogja megmutatni, hogy jól sikerült-e.

A klasszikus egyik legjobb és legnyilvánvalóbb példája Poul Henningsen PH lámpája. Bár a formatervezés már majdnem 100 éves, a jellegzetes árnyékolók ma népszerűbbek, mint valaha, és még mindig számtalan otthont díszítenek világszerte. Ha már a világítás klasszikusairól beszélünk, Verner Panton Flowerpot lámpája mindenképpen említést érdemel. A lámpát a 60-as és 70-es évek flower power forradalma ihlette, és ma a &tradition gyártja. A Flowerpot lámpa két egymással szemben álló, kör alakú árnyékolójával már régóta bizonyított klasszikus, amely ugyanolyan jól illeszkedik a mai modern lakberendezésbe, mint a színes, vidám 60-as és 70-es évekbe.

A minőségre és a tartósságra több paraméterben is nagy hangsúlyt fektetünk: a kézművesség, az anyagok és nem utolsósorban a design. Ahhoz, hogy egy termék klasszikussá váljon, sokáig kell tudni ránézni. A minőségnek tehát elsőrangúnak kell lennie, ha egy terméknek megvan a lehetősége arra, hogy Dánia következő klasszikusa legyen.