AJ Fal - Gyönyörű és klasszikusAJ FAL - GYÖNYÖRŰ ÉS KLASSZIKUS
Utazzon vissza velünk az 1960-as évekbe. Ez volt a Volkswagen Bogár fénykora, a Rolling Stones volt a menő, és a teakfa bútorok mindenhol ott voltak. Azért kell visszamennünk egészen a 60-as évekig, mert - mindezek mellett - valami elképesztő dolog történt Koppenhága közepén. A központi pályaudvartól egy kőhajításnyira épült fel az első dizájnhotel, és ez a szálloda adott otthont a bútorok és lámpák történetének néhány legnagyobb ikonjának, köztük az AJ lámpának.Egy nagyszerű tervező jön létre

Egy nagyszerű tervező jön létre

Arne Jacobsen 1902-ben született, és 1924-ben építészmérnöknek tanult. A fiatal Jacobsen ereiben azonban kreativitás csörgedezett, ezért a diploma megszerzése után 1927-ben új szakot kezdett a koppenhágai Dán Királyi Képzőművészeti Akadémián. Arne Jacobsen gondolkodásmódja innovatív volt, és építészeti háttere formálta, így hamar az iskola egyik feltörekvő sztárja lett. A diploma megszerzése utáni évben a Nemzeti Múzeum számára készített projektjével tervezési díjat nyert, és ez megadta az alaphangot ígéretes tervezői karrierjének.

Az 1930-as években Arne Jacobsen valóban feltette a nevét a térképre azzal, hogy a nemzetközi funkcionalizmus néven ismert új stílus élére állt. Az ezt követő években Arne Jacobsen számos házat tervezett Dániában és a világ többi részén, amelyek mindegyike az egyszerű, funkcionalista, modern kifejezésmódot követte. A Rødovre Városháza, a Nemzeti Bank és az Århus Városháza mind Arne Jacobsen keze által megalkotott ikonok.

Arne Jakobsen a bútortervezésben is kipróbálta magát, és az 50-es években számos olyan klasszikus bútort tervezett, amelyek a mai napig ikonok. A Hangya volt az első szék, amelyet Arne Jakobsen tervezett, de számtalan darab követte, amelyek ma már a világ minden táján otthonokat díszítenek.
A világhírűvé vált dizájnhotel

A világhírűvé vált dizájnhotel

Ezzel elérkeztünk a mérföldkőnek számító 1960-as évhez.

A SAS Royal Hotelt Arne Jacobsen tervezte a világ első dizájnhoteljeként. Célja az volt, hogy fellendítse a Dániába irányuló turizmust, különösen vonzóvá téve azt az amerikai turisták számára, akik az új légi útvonalaknak köszönhetően egyre könnyebben eljutottak az északi országokba.

Arne Jacobsen modern és elegáns dizájnra irányuló szemlélete mindent áthatott a szállodában. Az ikonikus székeket - a Hattyút és a Tojást - a szálloda előcsarnokába tervezték, és lágy kontrasztként szolgáltak az épület többi részében az éles építészethez. A stílus az egész épületet áthatotta, beleértve az evőeszközöket, az éjjeliszekrényeket, a függönyöket és a tapétákat is.

A világítás természetesen szintén része volt a tervezési koncepciónak. Arne Jacobsen azóta kijelentette, hogy nem szerette a fénycsöveket, amelyek az előcsarnok megvilágításához szükségesek voltak, ezért extra munkát fektetett a szállodában szereplő összes többi lámpába.
Garancia a lámpa szeretetére

Garancia a lámpa szeretetére

Az AJ fali lámpa egyszerű, mégis hihetetlenül szép kiegészítője otthonának. Szüksége van a tökéletes lámpákra, amelyek megvilágítják az ágya mellett, és nyugodt eleganciát visznek a hálószobájába? Vagy talán a nappali egyik falát szeretné megvilágítani a kanapé felett, hogy kényelmes olvasófényt biztosítson? Mit szólna két AJ fali lámpához, hogy új és izgalmas fényt hozzon otthonába, felváltva a klasszikus függőlámpákat?

A lámpa acélból és cinkből készült, és eredetileg fekete, fehér és világos petrol színben volt kapható. A 60. évforduló kapcsán a Louis Poulsen hét új színben dobta piacra az AJ falilámpát, amely mostantól sötétzöld, éjkék, okkersárga, rozsdavörös, padlizsánszín és a szürke két árnyalatában is kapható. A gyönyörű új színek még hasznosabbá teszik az AJ falilámpákat az átlagos otthonokban, függetlenül attól, hogy a minimalista vagy a színes megjelenést kedveli. Ha egységes megjelenésre vágyik, a lámpa asztali és állólámpa változatban is kapható.

Az AJ fali lámpa egyszerű stílusossága klasszikus, mégis izgalmas választássá teszi, bárhol is helyezze el. Tegye sokkal kényelmesebbé a következő jó éjszakai alvást egy AJ fali lámpával a hálószobában, és álmodjon édes álmokat egy fantasztikus dizájner lámpa alatt. Vagy fürdetheti zöldségeit egy gyönyörű AJ fali lámpa fényében, ha az étkezőasztal fölött használ néhányat a kedves lámpákból. Bárhová is helyezi őket, egy egészséges adag lámpaszeretetben lesz része.

Arne Jacobsen számos más gyönyörű lámpát is tervezett, köztük a Royal és a Bellevue lámpákat, amelyeket szintén megtalálsz az üzletben.  
AJ fali lámpa - Egy klasszikus

AJ fali lámpa - Egy klasszikus

Az AJ lámpákat 1957-ben az SAS Royal Hotel dekorációjának szoborszerű és festői kiegészítőjeként tervezték, formájuk és elegáns építészeti kifejezésmódjuk pedig teljesen újdonságnak számított a világítástechnika világában. A Louis Poulsen azóta felvette az AJ lámpák gyártását.

Napjainkban az AJ lámpák a legnépszerűbb lámpák közé tartoznak, mivel időtlen dizájnjuk tökéletesen illeszkedik minden otthonba. Akár a skandináv, minimalista berendezést kedveli, akár a színeket szereti, amelyek feldobják, és a "több a több" elve szerint él, az AJ lámpák között van az Ön és otthona számára megfelelő.
Az AJ fali lámpát itt találja