Takarékoskodjon az energiával


8 TIPP AZ ENERGIATAKARÉKOSSÁGHOZ

Általában drágábbá vált a vásárlás, a lakás fűtése, a melegvíz előállítása és nem utolsósorban az áram bekapcsolása. Most mindannyian megtesszük, amit tudunk, hogy gazdaságosabban vásároljunk és takarékoskodjunk az árammal, hogy ez ne fájjon túlságosan a pénztárcánknak. Éppen ezért összeállítottunk 8 tippet, amelyek segítségével egy kicsit többet spórolhatsz az áramon, amikor világítasz otthonodban, hogy ne bukdácsolj a villanyszámládon!01
CSERÉLJE KI AZ IZZÓKAT
Tudta, hogy körülbelül minden második ember otthonában izzó van? Az egyik legjobb tanács, hogy tekintse át az izzókat, majd cserélje le az izzókat LED izzókra. A LED-izzók alacsony energiafogyasztással rendelkeznek, ezért sokkal kevesebb energiát igényelnek a felmelegedéshez és ugyanolyan fénykibocsátás előállításához a szobában. A LED-izzókkal ráadásul többféle színhőmérséklet és fényerősség közül is választhat, így a megfelelő megvilágítást és hangulatot állíthatja be a szobában.

Ezenkívül a LED-izzók hosszú élettartamú megoldást is jelentenek, mivel élettartamuk 15 000 és akár 50 000 óra között van, ami körülbelül 17 évnek felel meg az év minden napján nyolc órás használat mellett, szemben az izzókkal, amelyek élettartama körülbelül 1000 óra. A LED-izzók tehát környezetbarátabb megoldást jelentenek, mivel 15-ször hosszabb ideig tartanak, mint a hagyományos izzók, és valójában akár 78%-os megtakarítást is tapasztalhat, ha izzóit LED-ekre cseréli, amelyek ráadásul 4-5-ször kevesebb energiát fogyasztanak, mint a halogén izzók. A LED-izzóval gazdaságosabb és energiatakarékosabb megoldást kap, több funkcióval és hosszabb élettartammal. Mit nem lehet szeretni?

Tekintse meg LED izzók széles választékát itt!


02
HORDOZHATÓ LÁMPÁK HASZNÁLATA
Ha szeretne egy kicsit többet spórolni az elektromosságon, kihasználhatja a hordozható lámpák előnyeit is, amelyek tökéletes megvilágítást biztosíthatnak anélkül, hogy aggódnia kellene a villanyszámla miatt. A hordozható lámpák egyik előnye, hogy rendkívül energiatakarékosak, mivel alacsony az energiafogyasztásuk a beépített újratölthető akkumulátornak köszönhetően, amely sok energiát képes tárolni, és nem kell állandóan áramforráshoz csatlakoztatni őket. Ezért a nap azon időszakaiban töltheti fel a lámpákat, amikor olcsóbb az áram, így nem kell bűntudatot éreznie, ha napközben vagy este, amikor az áram szintén drága lehet, bekapcsolva hagyja őket.

Ráadásul sok hordozható lámpa rendelkezik beépített fényerőszabályozó funkcióval, így ha egy kicsit kevesebb fénnyel tud élni, könnyen még több pénzt takaríthat meg, mivel a tompított fény kevésbé terheli az akkumulátort.

Tekintse meg az összes nagyszerű hordozható lámpánkat itt!

03
HASZNÁLJA KI A NAPFÉNYT
Egyszerűen hangzik, de mégis igaz. Ha napközben kihasználja a természetes fényt, nem kell sok lámpát bekapcsolnia. Természetesen ez télen nagyobb kihívást jelent, mivel a nappalok rövidülnek, és egyre kevesebb napfényt kapunk. Itt azonban minimalizálhatod a lámpák használatát, és csak a feltétlenül szükséges világítást használhatod azon a néhány helyen, ahol koncentrálnod kell; például a konyhaszigeten, amikor főzöl, vagy az író- vagy étkezőasztalnál, amikor dolgozol vagy segítesz a házi feladatban. Minden más felesleges fényforrást hagyjon kikapcsolva, és csak a legszükségesebb fényeket használja a legfontosabb helyeken.

Egy másik nagyszerű módja a nappali fény maximális kihasználásának a napelemes világítás! A napelemes lámpákkal a Föld természeti erőforrásait használhatja, és a napelemet a napfény segítségével töltheti fel a tetején található kis akkumulátoron keresztül. Amikor este bekapcsolja a lámpát, az a napközben az akkumulátorban feltöltött energiát használja fel, így ehhez a világításhoz nem kell áramot használnia. A napelemes lámpák tehát rendkívül környezetbarát, energiatakarékos és ami a legfontosabb, gazdaságos megoldást jelentenek, amely nem jelenik meg a villanyszámlán.

A napelemek a kültéri világítás szempontjából is rendkívül okosak, mivel túlnyomó többségük magától bekapcsol, amikor érzékeli, hogy a nap már nem tölti fel őket. Így nem kell aggódnia az időzítők vagy a kézi bekapcsolás miatt, amikor besötétedik.

Tekintse meg a különböző napelemes lámpák teljes választékát itt!

04
KAPCSOLJA LE A VILLANYT, AMIKOR KILÉP A SZOBÁBÓL
Csak azokban a szobákban hagyja égve a villanyt, ahol Ön és szerettei tartózkodnak, és kapcsolja le, amint távozik. A világítás lekapcsolása egy másik egyszerű, de rendkívül hatékony tipp az áramszámla minimalizálására. Ha lekapcsolsz öt izzót a ház körül, amikor nem használod őket, évente rengeteg pénzt takaríthatsz meg! Jó szokás tehát, hogy lekapcsolja a villanyt, amikor elhagyja a szobát, hiszen nem mindig tudhatja biztosan, mikor tér vissza.

05
FONTOLJA MEG, HOGY ÉRDEMES-E INTELLIGENS VILÁGÍTÁSBA FEKTETNIE
Az intelligens világítás általában több energiát fogyaszt, mint a klasszikus világítás. Ezért mérje fel, hogy van-e értelme lecserélni a teljes világítási arzenálját hálózatra kapcsolt izzókra.

Egyrészt több energiát fogyasztanak, amikor be vannak kapcsolva, és továbbra is fogyasztanak energiát, amikor ki vannak kapcsolva, mivel mindig energiát használnak a híddal, Wi-Fi-vel vagy Bluetooth-szal való beszélgetéshez - másrészt azonban az otthon leggyakrabban használt helyiségekbe való beruházás okos izzókba segíthet azoknak, akiknek nem mindig jut eszükbe lekapcsolni a villanyt, és hosszú távon energiatakarékosabbak lehetnek.

A kis programozható izzók beállíthatók úgy, hogy kikapcsolják magukat, amikor elhagyod az ingatlant, vagy amikor felkel a nap - különböző opcionális eszközökkel pedig olyan érzékelőket állíthatsz be, amelyek segítségével otthonod lekapcsolja a villanyt, amikor nincs rá szükséged. Például egy mozgásérzékelő vagy nyomásérzékelő kikapcsolhatja a világítást, amikor elhagyja a szobát vagy lefekszik.

Érdemes utánanézni, hogy a különböző intelligens világítási megoldások mennyi energiát fogyasztanak, és utána eldönteni, hogy van-e értelme az Ön és otthona számára.

Tekintse meg intelligens világítási kínálatunkat itt!

06
ÁLLÍTSA BE VAGY CSERÉLJE KI A KÜLTÉRI VILÁGÍTÁST
Végezze el kültéri világításának felmérését! Lehet, hogy eddig inkább a beltéri világításra és az ottani villamosenergia-megtakarítást célzó változtatásokra összpontosított, de mindenképpen érdemes egy pillantást vetnie a kültéri világításra is. Jó ötlet, ha egy órával később kapcsolja be a kültéri világítást, hogy csak akkor kapcsoljon be, amikor már teljesen sötét van. Azt is megfontolhatod, hogy a lámpák ne állandóan, hanem csak korlátozott ideig világítsanak a kültéri területeken, így több energiát takaríthatsz meg. Alternatív megoldásként érzékelővel ellátott kültéri lámpákat is használhat, így a fény csak akkor kapcsol be, amikor feltétlenül szükséges, és automatikusan kikapcsol, amikor nincs rá szükség.

Tekintse meg érzékelőkkel ellátott kültéri lámpáink teljes választékát itt!

07
TARTSA SZEMMEL A VILLAMOSENERGIA-ÁRAKAT AZ ALKALMAZÁSOKON
Manapság már minden igényre találhatsz alkalmazást, így természetesen olyan alkalmazást is találsz, amely óráról órára mutatja a különböző villamosenergia-árakat. Így pontosan szemmel tarthatod, hogy mikor a legolcsóbb az áram, és így a lehető legtöbbet tudod kihozni a pénzedből. Könnyen elragadtatja magát, hogy valójában mennyit is spórolhat, és a legjobb áramfogyasztási időpontok megtalálása gyerekjáték lehet.

08
JÓ SZOKÁSOKAT ALAKÍTSUNK KI EGYÜTT
A hosszú távú villamosenergia-megtakarítás egyik legfontosabb tényezője a háztartásban közösen kialakított jó szokások! Ha többen vannak a lakásban, közös felelősség, hogy ne felejtsünk el áramot takarítani azzal, hogy lekapcsoljuk a villanyt abban a szobában, ahol már nem tartózkodunk, vagy ügyeljünk arra, hogy ne kapcsoljuk fel a villanyt, amikor átmegyünk a folyosón, vagy amikor gyorsan ki kell vennünk valamit a szobánkból. Utána adjon a családjának jutalmat az áram megtakarításáért hónapról hónapra, a közösen kialakított és fenntartott jó szokások jelképeként!