iF Design Awards - Nézze meg a díjazott lámpákat itt!

iF DESIGN AWARDS

A német díjat nyert lámpák itt láthatók!

Az 1953-ban alapított iF Design a design kiválóság globális szimbóluma. Az iF Design egy német intézmény, amelyet eredetileg azért alapítottak, hogy reflektorfénybe állítson mindent, ami jól megtervezett - de ma már az intézmény ugyanilyen jól ismert az áhított díjról, amelyet minden évben egy szakértő zsűri ítél oda. Az alábbiakban többet megtudhat arról, hogy mi is az iF - és hogy az évek során mely lámpák nyerték el a hőn áhított díjat!
Az iF Design története

Az iF Design története

Bemutatják az első Mercedes E-osztályt, a német alkotmányban rögzítik a férfiak és nők törvény előtti egyenlőségét, június 16-án és 17-én pedig a határtól keletre, Berlinben óriási népfelkelés zajlik, amely az NDK nagy részére kiterjed, és 1990-ig Nyugat-Németországban nemzeti ünneppé válik.
 
A Német Szövetségi Köztársaságban 1953-ban járunk, és a háború hatásai még mindig érezhetők - különösen az NDK-ban, de a vasfüggönytől nyugatra is. A legjobb esetben stagnáló, legrosszabb esetben szétbombázott német ipar mind Németországban, mind külföldön nehezen találja meg a helyét.
 
Hat évvel korábban a brit katonai kormányzat megalapította a Hannover Messe-t Hannover Laatzen külvárosában, egy épségben maradt gyárépületben. Az elképzelés az volt, hogy a vásár segít a gazdaság és az ipar fellendülésében a háború után - és hogy Hannover legyen az új vásárváros, mivel a régi vásárváros, Lipcse, most Németország szovjet részén volt.

A Hannover Messe átütő sikert aratott, a vásárra egész Németországból érkeztek emberek, hogy bemutassák az új termelési eszközöket, módszereket és találmányokat - és, ami rendkívüli, hogy létrehozzanak egy intézményt, amely támogatja, továbbfejleszti és ünnepli az ipari termékek formatervezését: így jött létre az iF e.V., amely azóta is a minőségi formatervezés szimbóluma.

Becslések szerint több mint 700 000 ember látogatta meg a vásárt a világ minden tájáról.

Kép: A Märklin standja az első Hannover Messe kiállításon, 1947. Bundesarchiv, Bild 183-2005-0808-508 / CC-BY-SA 3.0
Az iF e.V. a Die Gute Industrieform eingetragener Verein - "A jó ipari formatervezés, bejegyzett egyesület" rövidítése.
 
Az ötlet az volt, hogy a formatervezésre és mindarra, amire a formatervezés képes, összpontosítsunk - az iF a jó formatervezést akarta ünnepelni, és az iF a jó formatervezés fontosságával kapcsolatos ismereteket akarta terjeszteni; a fogyasztók, a gyártók és a társadalom számára. A Die Gute Industrieform később Industrie Forumra változott.
 
A Hannoveri Vásár és az iF elkezdte vonzani a nemzetközi látogatókat, és hamarosan a német tervezésű termékek hírneve világszerte kezdett megváltozni. Ma, ha valami Németországban készült dologra gondol, valószínűleg tiszta, átgondolt vonalakra, tartósságra és pontosságra gondol - elvégre ez jellemzi az 1960-as évek óta a vitathatatlanul legismertebb német ipari ágazatot: az autóipart.
 
Az 1950-es években a nyugatnémet GDP 1960-ig évente közel 8 százalékkal nőtt, és az 1960-as évekre a Német Szövetségi Köztársaság visszanyerte státuszát Európa legnagyobb és potenciálisan legbefolyásosabb gazdasági erejeként - ami részben a csúcstechnológiás és hozzáadott értékű termékek magas szintű termelésének és exportjának tulajdonítható.

Kép: Hannover Messe 1947: Hannover Messe
Mit nyer, ha elnyeri az iF Design Awardot?

Mit nyer, ha elnyeri az iF Design Awardot?

Ha olyan szerencsés vagy, hogy a terméked vagy a márkád elnyeri a híres iF Design díjat, akkor négy dologra számíthatsz:

 • Hitelesítés: Ön, a tervezése és az Önt körülvevő csapat megkapja a végső bizonyítékot arra, hogy amit csinál, az helyes.
 • Differenciálódás: A díj lehetővé teszi, hogy megkülönböztesse magát a versenytársaitól.
 • PR-lehetőségek: Amellett, hogy a formaterved már csak a győzelem miatt is figyelmet kap, rengeteg marketinganyagot is kapsz az iF-től - és az iF segít neked abban, hogy a termékedről híre menjen!
 • Termékvédelem: A dizájnipar megtudja, hogy mit alkottál - és ezért tudja, hogy te csináltad először.

  Mindezek tetejébe természetesen használhatod az iF logóját, és kapsz egy fizikai tanúsítványt csiszolt alumíniumból. A győzteseket a berlini Friedrichstadt-Palastban választják ki egy gálaesten, ahol a világ legjobb tervezői összegyűlnek egy pazar partira a világ legnagyobb színházi színpadán.

  Kép: Friedrich Stadt Palast, a világ legnagyobb színházi színpadának otthona. Licenc: Creative Commons 2.0.
 • <font size="+1">2023 – Blade a címről Light-Point</font>

  2023 – Blade a  címről Light-Point

  A Studio F. A. Porsche által tervezett Light-Point Blade lámpasorozat a precizitásáért, geometriájáért és tiszta vonalvezetéséért megkapta az iF DESIGN AWARD 2023 díjat. A sorozat két hengerből áll, amelyeket egy mozgatható, lineáris mag köt össze, ahol az integrált, de rejtett funkciók fontos szerepet játszanak. Minden zsanér és kábel a kialakítás része, ezért láthatatlan. Minden elemet a lényegi funkciójára redukáltak, és okkal van jelen. A tervezési folyamat nem járt kompromisszumokkal, és egy olyan lámpasorozat megvalósítása felé vezető út volt, amely a letisztult, egyszerű és stílusos formanyelvre összpontosít, kiemelkedő teljesítménnyel kombinálva.

  A LIGHT-POINT összes Blade mennyezeti lámpája itt
  <font size="+1">2023 – Ambrosia a címről Marset</font>

  2023 – Ambrosia a  címről Marset

  Ambrosia egy rugalmas világítási rendszer, amely egy fénysornak indult, de egy moduláris rendszerré fejlődött, amely bármilyen térhez alkalmazkodva bővíthető. A lineáris, egyedi kialakítású, szinte lapos fényszegmens moduláris és aszimmetrikus lett, hogy egy lágy és meglepő világítási rendszert hozzon létre. Az Andrea Caruso Ciszak és Alberto Gobbino Dalmas által vezetett madridi Ciszak Dalmas Stúdió által tervezett Ambrosia elnyerte az iF DESIGN AWARD 2023 díjat, és a világítás innovatív megközelítéséért kapta az elismerést.

  A Marset teljes Ambrosia termékcsaládját itt
  <font size="+1">2022 – Signe Hue Gradiant állólámpa a Philips Hue-tól</font>

  2022 – Signe Hue Gradiant állólámpa a Philips Hue-tól

  A Philips Hue 2022-es iF DESIGN AWARD 2022 díjas Philips Hue Signe gradiens állólámpájával egyedi, színes fényt kaphat. A minimális helyigényűre tervezett termék vékony profilja kevésbé feltűnő, így minden vizuális figyelem magára a fényre irányul. Ez az egyedi állólámpa tökéletesen alkalmas arra, hogy nappaliját vagy játékszobáját vibráló környezetté alakítsa át, ahol a fények táncolnak, villognak, tompulnak és világítanak a tévéképernyőn megjelenő tartalommal összhangban. A dinamikus jelenetekkel pedig a Signe bármelyik jelenetben gradiens módon váltogatja a színeket, egyedi hatásokat hozva létre, tökéletesen alkalmas a kívánt hangulat megteremtésére.

  Itt megtekintheti a Philips Hue mindkét Signe Hue Gradiant állólámpáját
  <font size="+1">2022 – Squire WiZ Hordozható asztali lámpa a WiZ-től</font>

  2022 – Squire WiZ Hordozható asztali lámpa a WiZ-től

  A WiZ hordozható RGB asztali lámpa a WiZ-től elnyerte az iF DESIGN AWARD 2022 díjat, gazdag és új világítási élménnyel bővítve a WiZ ökoszisztémát. A tervezők arra összpontosítottak, hogy különböző, de izgalmas világítási élményt nyújtsanak az RGB világítási környezet számára. A Squire bemutatja a "dual zone" fényhatást, amely a maga nemében az első a piacon, és amelyet két független RGB lámpa tesz lehetővé, amelyek külön-külön vezérelhetőek, és így egyedi fényhangulatot teremtenek. Emellett a gondosan megtervezett, kétzónás előre beállított fényhatás segít a felhasználóknak kiválasztani a megfelelő fényt a megfelelő pillanathoz.

  A Squire WiZ hordozható asztali lámpa a WiZ-től itt
  <font size="+1">2021 – Edge a címről Light-Point</font>

  2021 – Edge a  címről Light-Point

  2021-ben Ronni Gol és a Light-Point többi munkatársa egy újabb alumínium panellel dobta fel koppenhágai irodájuk belső terét, amelyet az iF Design neves intézménytől kaptak. A díjnyertes Edge-et a nagy zsűri dicsérte, mivel a forma követi a funkciót filozófiájának ékes példája. A csodálatos függőlámpa-sorozatot az iF a legkorszerűbbnek minősítette, és különösen a forma izgatta fel a szakértőket, akik kiválasztják, hogy ki nyeri a díjakat. A kúpos forma biztosítja, hogy a medál alatti felületet tökéletesen megvilágítsa, miközben a lámpa tetejéről lágy, hangulatos fény áramlik ki. A sorozat hosszú asztali és kerek függesztékként is kapható - és az egész sorozat szénfekete vagy sárgaréz színben is elérhető.

  Tekintse meg az összes díjnyertes modellt itt!
  <font size="+1">2020 – Orbit a címről Light-Point</font>

  2020 – Orbit a  címről Light-Point

  2020-ban a Light-Point először nyert iF Design Awardot a csodálatos ORBIT lámpával. A beltéri-kültéri lámpasorozat volt az, amely végül elnyerte a díjat - és az iF kiemeli a lámpában lévő optikai üveget, mint ami az Orbitot olyan különlegessé teszi. A dán Light-Point cég egy klasszikus üveg helyett olyan optikai üveget használt, amely hasonló ahhoz, amit egy szemüvegben találunk - ez pedig szétszórja a fényt, és nagyobbá teszi a lámpa fényoszlopát. Ha az Orbit lámpa egyszer nyugdíjba vonul, könnyen szétszedhető és újra felhasználható, mivel tiszta alumíniumból és üvegből készült. A lámpa számos változatban kapható, fekete, fehér és rózsaarany színben.

  A teljes Orbit családot itt tekintheti meg!
  <font size="+1">2020 – Sylvestrina a címről Santa & Cole </font>

  2020 – Sylvestrina a  címről Santa & Cole

  A spanyol Santa & Cole világítástechnikai cég 1985 óta készít világszínvonalú lámpákat - és 2020 volt az az év, amikor a barcelonai irodájuk megkapta az áhított alumíniumtáblát egy rendkívüli design megalkotásáért.

  Aki ismeri a Santa & Cole univerzumát, az azt is tudja, hogy a spanyolországi világítástechnikai cég mindig is olyan lámpákat készített, amelyek melegséget és kényelmet sugároznak - és ez alól a díjnyertes Sylvestrina sem kivétel. "A Sylvestrina lámpa sok helyre eljut" - írta az iF Design zsűrije a hordozható lámpáról, kiemelve, hogy a lámpa nem támaszkodik vezetékekre, hogy megvilágítsa a környezetét. A barcelonai tervezők, Enric Sória és Jordi Garcés valóban olyan lámpát alkottak, amely pontosan a régi olajlámpák fényéhez hasonlóan biztonságérzetet áraszt.

  Nézze meg a Sylvestrinát itt!
  <font size="+1">2019 – Luisa a címről Prandina</font>

  2019 – Luisa a  címről Prandina

  Aki ismeri a Prandinát, az azt is tudja, hogy van egy tudományág, amelyben különösen jeleskednek: az üvegfúvás. A lámpagyártó céget az olasz Sergio Prandina alapította, aki új gyártási módszerekkel és új formákkal kísérletezett a szájjal fújt üveg segítségével - és éppen egy üvegtermék az, ami végül elnyerte a Prandina számára az áhított iF Design Awardot.

  A Luisa a hagyomány és a technológia fúziója - mondja az iF Design zsűri a díjnyertes lámpáról - és amellett, hogy a lámpa a hagyomány és a technológia fúziója, az olasz és a spanyol designtörténet fúziója is. A lámpát a Prandina készítette, de a spanyol Gauzak tervezte - egy terméktervező ügynökség, amely hosszú és lenyűgöző lámpa-portfólióval rendelkezik. A lámpa öt különböző üveg- és fémfelületben, valamint függő- és asztali lámpaként is kapható.

  Megtekintheti az összes modellt itt!