Hogyan díszítsük a lakást fényekkel?HOGYAN DÍSZÍTSÜK A LAKÁST FÉNYEKKEL?


A Lampemesteren-nél naponta tapasztaljuk, milyen nehéz lehet megtalálni az Ön igényeinek és szükségleteinek megfelelő világítást. Beleszeretsz egy lámpába és megveszed, de otthon egyáltalán nem úgy néz ki, ahogyan elképzelted. Ha ezt felismeri, és egyetértően bólogat, hogy kétségbeesetten keresi a megfelelő világítást az otthonába, akkor íme néhány ökölszabály, ami segít a helyes döntés meghozatalában!
Tervezze a helyiségeket "fényrétegekben"
A világítástervezésben a "fényrétegek" fogalmával dolgozunk, ami más szóval azt jelenti, hogy több fényforrással tervezünk, amelyek különböző fényt biztosítanak a helyiségnek. Amikor egy helyiséget rétegezünk, környezeti, diffúz környezeti fénnyel, közvetlenebb funkcionális fényű zónákkal és kiegészítő spotfénypontokkal dolgozunk.

A diffúz környezeti fény az egész helyiséget beborító fény. Ez származhat ablakokból, a fényt visszaverő, megvilágított falakból vagy olyan lámpából, ahol a fényforrás le van árnyékolva, és a lámpa minden irányba sugározza a fényt.

A közvetlen funkcionális fény zónái a szoba nagyobb felületei és helyei, amelyek jobban megvilágítottak, mint a szoba többi része. Ilyen lehet például a konyhapult, az étkezőasztal fölött vagy egy olvasósarokban.

A Spotlámpák akkor jönnek létre, ha sötét területeken kis fényforrásokat helyezünk el. Ilyen lehet egy kis asztali lámpa egy polcrendszer belsejében, gyertyák egy ablakpárkányon vagy egy egyetlen függőlámpa egy olyan sarokban, ahol a fényforrás látható.

Pozitívan stimulál bennünket, ha mindhárom világítási típust használjuk ugyanabban a helyiségben. Az alábbiakban felvázoltunk néhány példát, amelyek a többrétegű lakberendezést mutatják be.
Vásárlás előtt készítsen egy gyors világítási becslést
A 100%-os pontosságú világítási számítások elvégzése viszonylag összetett feladat, és a megfelelő eszközök nélkül nem lehetséges. Azonban lehetséges egy gyors közelítő becslést készíteni arról, hogy egy lámpa a kívánt fénymennyiséget fogja-e biztosítani.

Az első dolog, amit meg kell nézni, a lámpa fényáramának teljesítménye. Ezt a lámpa műszaki adatai között találja. Itt a "lumen" érték (rövidítve lm) írja le a fénymennyiséget. Ha csak a használni kívánt fényforrást (izzót) ismeri, a fényforrás lumen értékét a fényforrás műszaki adatai között találja.

Halogén fényforrások használata esetén nagyjából a következőket feltételezheti:
15W = 140 lumen
25W = 250 lumen
40W = 470 lumen
60W = 800 lumen
75W = 1050 lumen
100W = 1520 lumen

A lumen mellett ismernie kell a világítási igényeit is. Feladatmegvilágítást vagy hangulatos háttérvilágítást szeretne a tervezett területen? Vannak olyan specifikációk, amelyek eligazíthatják Önt például abban, hogy mennyi fény számít "feladatvilágításnak". Ezeket a specifikációkat lux (rövidítve lx) egységben adják meg. A lux a lumen/m2 mértékegysége.

Munkahelyi világítás = kb. 500 lx
Általános, tompított szobavilágítás = kb. 200 lx


Utolsó részletként tudnia kell a szoba méretét vagy a felület nagyságát, attól függően, hogy például egy étkezőasztal vagy esetleg a nappali egészének megvilágítását szeretné kiszámítani.

Ha ismeri a lámpa fényáramát (lm), a világítási igényét (lx) és a megvilágítandó terület méretét (m2), akkor az alábbi képlet segítségével oda-vissza számolva meghatározhatja, hogy melyik lámpára vagy hány lámpára van szüksége az adott igényeinek megfelelően.

lm = lx * m2
Az áttekinthetőség kedvéért két példát számoltunk ki:

Nappali
Van egy 20 m2-es nappalid, és szeretnéd, ha a szoba általános világítása 200 lx körül lenne, így a képlet segítségével kiszámolhatod, hogy hány lumenre van szükséged. A számítás a következőképpen fog kinézni:

200 lx * 20 m2 = 4000 lm

Ez azt jelenti, hogy 4000 lm-re van szüksége ahhoz, hogy megfelelően megvilágítsa a nappaliját. Ezt a 4000 lm-t könnyedén szétoszthatod több lámpára. Ha az 1. számú tippet követi, akkor érdemes a 4000 lm-t különböző típusú fényforrásokra elosztani. Például lehet egy üveg függőlámpád, amely minden oldalra szórja a fényt, körülbelül 1500 lm, egy asztali lámpa a könyvespolcon körülbelül 300 lm, és két állólámpa egyenként körülbelül 1100 lm.


Az étkezőasztal
Tudni szeretné, hogy hány lámpára van szüksége az étkezőasztal megfelelő megvilágításához. Az étkezőasztala körülbelül 2 m2, és az étkezőasztalnál jó, körülbelül 500 lx-es feladatvilágítást szeretne. A számítás ebben a forgatókönyvben így nézne ki:

500 lx * 2 m2 = 1000 lm

Ez azt jelenti, hogy a lámpának vagy lámpáknak együttesen 1000 lm fényáramot kell biztosítaniuk. Az, hogy ez három, körülbelül 300 lm-es lámpára vagy egy, egyedül körülbelül 1000 lm-es lámpára oszlik-e meg, nem sokat számít a világítási igények kielégítése szempontjából.
A falak visszaverik a fényt és feldobják a szobát
A harmadik tipp valójában nagyon egyszerű, de valószínűleg a legtöbb ember nem gondol rá. Alapvetően minden felület visszaveri a ráeső fény egy részét. A világos felületek több fényt tükröznek vissza, mint a sötét felületek. A fehér felületek, akár matt, akár fényes, a rájuk eső fény több mint 90%-át visszaverik. Ez nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy nagyobb, világos felületeket használjunk a szoba fényforrásaként.

Konkrétan nyugodt, indirekt fényt teremthetsz a falak megvilágításával, ahelyett, hogy azt gondolnád, hogy egy területet kell megvilágítanod. Ha például van egy sötét sarok a nappaliban, érdemes olyan állólámpát választani, amely felfelé irányuló fényt (up-light) biztosít. Ez a mennyezet világos felületét és a két környező falat is kihasználja. Ezáltal a szoba nagyobb lesz anélkül, hogy elkápráztatná Önt. Ugyanakkor elkerülné, hogy a sarokban lefelé irányuló reflektorfényt hozzon létre, amit egy csak lefelé irányuló fényt (down-light) adó lámpával tapasztalna.

Egy modernebb megoldás, amely közvetett módon visszavert fénnyel is működik, a felszíni spotlámpák használata, amelyeket úgy döntenek, hogy a fényt közvetlenül a falakra fókuszálják. Ez jó megoldás lehet egy keskeny előszobában, mivel megnyitja az előszoba szélességét anélkül, hogy vakítana vagy bármilyen módon betöltené a helyiséget.