Dán dizájn - múlt és jelen

A dán design népszerűbb, mint valaha! A dán dizájn itthon és külföldön egyaránt meghódítja a világot, és a bútorok, kiegészítők, divat és világítás terén Dánia a csúcson van! De mi a titka ennek a sikernek? A régi klasszikusok az 50-es évek fénykorából, amelyek még mindig az élvonalban tartják Dániát? Vagy talán az új, feltörekvő márkák, amelyek újra feltalálták a dán dizájn DNS-ét, és megújulással és innovációval tartják Dániát a csúcson? Utazzunk vissza az időben, és nézzük meg közelebbről a dán dizájnt.

A háború utáni időszakban ismét termékeny talaj nyílt a tervezés, a fejlesztés és a gyártás számára. A háború szorítása a világra lazult, mindenütt új kezdeményezések virágoztak, és a kreatív erők ismét előbújtak a rejtekhelyükről.

Hans J. Wegner, Arne Jacobsen és Poul Henningsen a legnagyobb nevek közé tartoznak ebből az időből, és terveik ma is óriási népszerűségnek örvendenek. Akkoriban az volt az elképzelés, hogy olyan jól megmunkált bútorokat készítsenek, amelyek a nagyközönség számára is elérhetőek és hosszú éveken át tartósak. Az olyan klasszikusok, mint a Hangya, az Y-szék és a Tojás akkoriban népszerűek voltak, de a tervezők valószínűleg el sem tudták volna képzelni, hogy ennyi évvel később milyen népszerűek lesznek!

Poul Henningsen már 1926-ban megtervezte első népszerű PH lámpáját, de csak az 1958-ban gyártott PH5 lámpával vált a PH lámpa közismertté. A lámpa azonnali sikert aratott forradalmi ernyőformájának köszönhetően, amely csodálatos és példátlan fényt teremtett! A dán dizájn a modernizmus és a funkcionalizmus szinonimájává vált, ami nagyon népszerű volt a háború utáni időszakban, amikor a megújulásra és az egyszerűségre volt igény. Ma a PH lámpák nagyon népszerűek, és számtalan dán otthonban lógnak.

Kay Bojesen jól ismert, kézzel készített fafigurái ma már a legtöbb dán otthonban megtalálhatóak, és jó kedélyű arckifejezésükkel és kiváló minőségükkel a világ többi részén is teret nyertek! Kaj Bojesen a Majmot a gyerekszobába szánt kabátkampónak tervezte, és azóta számos további állat és figura került a kollekcióba.

A kék és a fehér általában nem a Dánia szinonimája, de ebben az esetben igen! A Royal Copenhagen őrülten népszerű, és gyönyörű dizájnja és kiváló minősége miatt a királyi porcelánból halmokban adják el a világ minden táján!

De vissza a lámpákhoz! Sok nagy múltú és jelenlegi tervező önéletrajzában szerepel egy vagy több nagyszerű dizájnerlámpa, és néhány nagyszerűről itt olvashatsz.
A Le Klint egy dán cég, amelynek sikerült gyönyörű és időtálló lámpákat létrehoznia. A Le Klint még mindig a jó öreg kézműves technikával készíti az árnyékolókat, és az ügyes és ügyes hajtogató lányok nagy pontossággal hajtogatják az árnyékolókat.

Peder Vilhelm Jensen-Klint építész volt az első keresztbe hajtogatott lámpaernyő mögött. Egy kőből készült petróleumlámpát tervezett, de szüksége volt egy árnyékolóra. Ő találta fel a kereszthajtogatott lámpaernyőt, amely csak 40 évvel később került gyártásba.

Fia, Tage Klint volt az ember a keselyűgallér mögött, amelyet az eredeti árnyékolókhoz adott hozzá. Ez egy fontos és döntő fontosságú részlet, amely ma is a klasszikus formatervezés része. A Le Klint termékcsalád számos lámpáját is ő tervezte. 10 évvel később a fia, Jan Klint vette át az irányítást. Nagyon előrelátó üzletember volt, és ő volt az, aki létrehozta az alapítványt, amely 1972 óta működteti a Le Klint vállalatot. Ezt azért tette, hogy megvédje alkalmazottait, és az alapítvány ma már támogatja a korábbi alkalmazottakat, tervezőket és építészeket.

A harmadik fiú, Kaare Klint, aki építész, kézműves és tervező volt, ráadásul képzett és nagyra becsült, nagy hatással volt a dán bútorművészetre általában. Tehetségéből a Le Klint cég is profitált, és 1944-ben ő tervezte a "Gyümölcslámpát" (Le Klint 101), amely ma is a Le Klint egyik legkelendőbb lámpája.

Tekintse meg a Le Klint itt választékát!Őrült és őrült színpaletta által megharapott - ez csak néhány kifejezés, amellyel a 60-as évek elején a nagyközönség Verner Panton tervezőt jellemezte. Abban az időben, amikor olyan tervezők domináltak, mint Arne Jacobsen és Hans Wegner, akik természetes anyagokat és egyszerű designt használtak, Verner Panton mesterséges anyagokra és gyors gyártásra való összpontosítása hallatlan volt a maga korában, és Verner Panton célja, hogy több színt hozzon a világba, sikerült.

Verner Panton szobákat, lámpákat és bútorokat tervezett - mindet ugyanabban az őrült színvilágban és formanyelvben. A leghíresebb a Panton szék, amely az első formába öntött darabból készült bútor volt, és világszerte elismerést kapott.

A lámpák is egy fejezetet képeznek! Verner Panton rengeteg lámpát tervezett, köztük a Globe, Fun, Panthella, Flowerpot, Moon, Spiral és Wire lámpákat.

Verner Panton által tervezett lámpák itt találja meg választékunkat!Arne Jacobsen 1902-ben született, és 1924-ben szerzett építészmérnöki képesítést. A diploma megszerzése után 1927-ben új tanfolyamot kezdett a koppenhágai Képzőművészeti Akadémián. Arne Jacobsen gondolkodása innovatív volt, és építészeti háttere mélyen befolyásolta, így hamar az iskola egyik fiatal reménysége lett.

Az 1930-as években Arne Jacobsen valóban feltette a nevét a térképre, és egy teljesen új stílus, a nemzetközi funkcionalizmus született meg Arne Jacobsennel az élen. Az elkövetkező években Arne Jacobsen számtalan házat tervezett itthon és külföldön, mindegyiket ugyanolyan egyszerű, funkcionalista és modern kifejezéssel. Többek között a Rødovre-i városháza, a Nemzeti Bank és az aarhusi városháza mind Arne Jacobsen által tervezett ikonok.

Az 1950-es években Arne Jacobsen a bútortervezés és a világítás felé is fordította figyelmét, melynek eredménye az AJ, Royal, Eklipta és Bellevue lámpák.

Arne Jacobsen által tervezett lámpákat itt találhat!Az egyik új dán tervező Tom Rossau. Egy autodidakta tervező, aki a legjobb mesebeli stílusban a szülei fårevejlei házának pincéjében kezdte pályafutását. Eleinte LEGO-t és egyéb kéznél lévő anyagokat használt, de hamarosan kialakult egy irány, és elkezdődött a bőrruházat gyártása. Tom maga tervezte és varrta, ami 1997-ben egy üzlet megnyitásához vezetett Koppenhágában. Néhány év múlva már nem csak bőrruhákat terveztek a boltban, és lámpák is kerültek a kollekcióba.

2004 óta Tom elsősorban természetes fafurnérral dolgozik, ami nagyon szép lámpákat eredményezett! Kezdetben ezek a lámpák csak a koppenhágai Istedgade-on található régi üzletben voltak kaphatók, de 2006-ban a TR4, TR5, TR6 és TR7 a koppenhágai bútorkiállításon a szélesebb közönségnek is bemutatkozott, ahol a TR7 megkapta a "közönség kedvence díjat".

Keresse Tom Rossau lámpáit itt!A Normann Copenhagen tervezőcéget 1999-ben alapította Jan Andersen és Poul Madsen. A cég székhelye a koppenhágai Østerbroban található, és bútorokat, textíliákat, lámpákat és lakberendezési kiegészítőket tervez. A cég kicsiben, néhány termékkel indult, de a pénzügyi válság után a két tulajdonos rájött, hogy a választékot bővíteni kell, hogy a Normann Copenhagen jobban megjelenjen az üzletekben.

A 20,- DKK-ért kapható konzervnyitótól a 24.000,- DKK-ért kapható kanapéig a kínálat széles, és mindenki számára van valami. A Normann a lámpák tervezésében is nagyot alkot, és az Amp, Bell, Norm 69 és Ikano lámpákkal nevet szerzett magának a dizájner lámpák világában.

A Normann Copenhagen finom választékát itt találja meg!
A dán dizájn még mindig képes meglepetést okozni és a csúcson maradni a bútorok, a világítás és az építészet terén, ezért a "Made in Denmark" márka büszke lehet rá, és nagy növekedésnek indult! Mind a régi klasszikusok, mind az új dizájntehetségek őrülten jól teljesítettek és teljesítenek, és a jövő is fényesnek tűnik - a dán dizájn mindig is biztos győztes volt és van!