Compasso d'Oro - A világ legrégebbi formatervezési díja

COMPASSO D'ORO

A világ legrégebbi formatervezési díja

Fiat 500, a Vespa robogó, az Olivetti írógép, az eredeti Sacco babzsákfotel és még sok más. Ez az ikonikus termékek teljesen véletlenszerű listájának tűnhet - de közös bennük, hogy mindannyian elnyerték Európa legrégebbi formatervezési díját: az olasz Compasso d'Oro díjat. Az Arany Iránytű és az Associazione per il Disegno Industriale több mint 60 éve jelöli az innováció, a minőség, a fenntarthatóság és az esztétika terén elért kiválóságot a formatervezésben, és ma a Compasso d'Oro az egyik legrangosabb díj, amit egy formatervező kaphat..
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">Mi az a Compasso d'Oro / Arany Iránytű?</span>

Mi az a Compasso d'Oro / Arany Iránytű?

A Compasso d'Oro közvetlen fordítása "Arany iránytű", és a Compasso d'Oro a világ egyik legrangosabb formatervezési díja. A díjat 1954-ben alapította az Olasz Ipari Formatervezési Szövetség (ADI), hogy népszerűsítse a legjobb olasz ipari formatervezést, és elismerje a formatervezési kiválóságokat ezen a területen. Létrehozása óta a Compasso d'Oro a tervezők és a gyártók számára világszerte mércévé vált.
 
A Compasso d'Oro díjat olyan termékek, projektek és tervezési koncepciók kapják, amelyek kivételes minőségről, innovációról és fenntarthatóságról tesznek tanúbizonyságot. A szakértőkből álló zsűri minden egyes pályázatot számos kritérium alapján értékel, amelyek között szerepel az eredetiség, a funkcionalitás és az esztétikai érték. Az évek során a díj olyan új kategóriákkal bővült, mint a kommunikációs design, a szolgáltatási design és a társadalmi design.
 
A Compasso d'Oro díj egyik jellegzetessége a szigorú kiválasztási folyamat. A tervezőkből, építészekből és más, a saját területükön dolgozó szakértőkből álló zsűri minden egyes pályázatot egy sor kritérium alapján értékel, amelyek között szerepel a technikai innováció, a környezeti hatás és a társadalmi felelősségvállalás. Az értékelés alapos és pártatlan, így biztosítva, hogy csak a legjobb terveket ismerjék el.

Kép: Egy eredeti Fiat 500-as Róma utcáin. A képet Jean-Pol Grandmont készítette. Licenc: Creative Commons 3.0
A Compasso d'Oro díj elnyerése jelentős eredmény a tervezők és a gyártók számára. Az arany iránytű a tervező jó munkájának, kreativitásának és a minőség iránti elkötelezettségének bizonyítéka - és a hőn áhított díj elnyerését nemcsak Olaszországban ünneplik, hanem az egész világon, mivel az Ön tervezése a design kiválóság szimbólumává válik. A leghíresebb Compasso d'Oro győztesek közé tartozik az Alfa Romeo Brera és Giulia, a Vespa robogó, az Olivetti írógép és az Alessi kávéfőző.
 
A Compasso d'Oro díj emellett platformként is szolgál a design értékének és az emberi élet javításában betöltött szerepének népszerűsítésére. A díjátadó ünnepségen a design világának prominens személyiségei vesznek részt, a nyertes terveket pedig kiállításokon és kiadványokban mutatják be. Ez a nyilvánosság segít felhívni a figyelmet a formatervezés fontosságára és a társadalmi és környezeti kihívások kezelésében rejlő lehetőségeire.

Kép: A Nizzoli Marcello által tervezett Olivetti írógép. A képet a Museoscienza.org készítette. Licenc: Creative Comons 4.0.
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">A Compasso d'Oro története</span>

A Compasso d'Oro története

Az 1954-ben díjként alapított Compasso d'Oro-t ugyanabban az évben alapították, és ugyanaz volt a célja, mint a német iF Design Awardnak: a formatervezési technikák és az olasz formatervezés színvonalának előmozdítása és tökéletesítése - de az is, hogy felhívja a figyelmet mindarra, amit Olaszország a háború után tervezett. Nem titok, hogy Olaszország a design országa. Az olasz formatervezést évszázadok óta ünneplik, és az ország a divat, a belsőépítészet és az építészet területén a leginnovatívabb és legötletesebb formatervekért felelős. Akár ruhákra, autókra, lámpákra vagy órákra gondolunk, garantáltan olaszok állnak a legikonikusabb formatervek mögött - gondoljunk csak a Gucci, Armani, Versace - Ferrari, Lamborghini, Alfa Romeo - Flos, Artemide, Luceplan - Panerai, Fendi, Breil -, ezért a La Rinascente, az olaszországi csúcskategóriás üzletek szövetsége, Alberto Rosselli tervező és Gio Ponti építész már 1954-ben az olasz design szellemének terjesztésére összpontosított, amikor feltalálták az arany iránytűt.

Kép: Gio Ponti építész az 1950-es években egy tervvel a hóna alatt. Engedély: A licenc: Copyright elavult.
Az arany iránytűt választottuk, mivel az a természet természetes tökéletességét képviseli. Maga a díj és a díj logója egy olyan iránytűn alapul, amelyet Adalbert Groeninger 1893-ban tervezett, hogy megtalálja a természetben az aranymetszést - ahol a vonal legkisebb darabja a legnagyobb darabhoz, a legnagyobb darab pedig az egész vonalhoz viszonyul, ahogyan az a geometriaórákról emlékezetes.  

Az olaszok az idők kezdete óta olyan sziluetteket terveztek, amelyek lenyűgözték és megdöbbentették a világ többi részét - a római kori Pantheontól a nagy reneszánsz festőkig, a velencei üvegfúvóktól Bruno Saccóig, aki megváltoztatta az autóipart, amikor 1974-ben a Mercedes tervezési osztályán a magas asztal végére ült. A La Rinascente üzletszövetség és az építészek számára tehát nem volt kérdéses, hogy az olasz formatervezési löket tartja majd a csavart a vízben - és hogy az olasz formatervezési löket továbbra is inspirálja magát a fantáziadús megközelítéssel.

A La Rinascente tíz éven át adott otthont a díjátadónak, egészen 1964-ig, amikor az Associazione per il Disegno Industriale (ADI), az ipari formatervezők szövetsége átvette a showt. Az ADI mögött többek között a Castiglioni testvérek álltak, akiket mi a Lampmasteren különösen Achille Castiglioni és a Flos nagyszerű együttműködéséről ismerünk. A Compasso d'Oro díjat a megalapítása óta mintegy 300 tervnek ítélték oda - és ez az oka annak, hogy ez a díj nem a fán lóg.Kép: A milánói ADI Design Múzeum, az arany iránytűvel a jobb oldali ablakon. A képet a Delo 99 készítette, Creative Commons 4.0. Licenc

Compasso d'Oro díjas lámpák

Amint említettük, az Arany Iránytű elnyerése nem könnyű feladat - ezért is viszonylag rövid a lámpagyőztesek listája. Az elmúlt tíz évben mindössze hat lámpa nyert a kínálatunkból - de ezek is olyan lámpák, amelyek igazán meghatározóak az egyébként rendkívül versenyképes mezőnyben. Az alábbiakban kiemeljük azt a néhány lámpát, amelyek tervezőjük és gyártójuk Compasso d'Oro díjat nyertek:
2022 - Öv a Flos-tól Ronan & Erwan Bouroullec által készített Flos-öv

2022 - Öv a Flos-tól Ronan & Erwan Bouroullec által készített Flos-öv

Ha van valami, ami igazán jellemzi az olasz designstílust, az a játékosság és a képzelet - és bár a lámpa mögött álló tervezők franciák, mégis sikerül ezt a Flos lámpát olyanná emelniük, ami túlmutat a nemzeti határokon és a tipikus dolgokon.

A testvérek, Ronan és Erwan Bouroullec korábban többek között a Vitrával dolgoztak együtt, de a Flos ikonikus olasz designlámpagyártóval való együttműködésük az, amiért elnyerték a Compasso d'Oro díjat.

A díjat a Belt lámpájukért kapták; egy olyan lámpa, amely a divatiparból merít ihletet, mivel egy övre hasonlít. A hosszú függőlámpa nagy csatokban lóg a mennyezetről, és könnyen elképzelhető, hogy a modell a high-end divatüzleteket és design stúdiókat díszíti. A lámpa többféle árnyalatban kapható, és ha beruházol a Flos Belt lámpájába, akkor egy olyan dizájndarabot kapsz, amely csodálkozásra hív.

Nézze meg Belt itt!
2020 - Michael Anastassiades Flos elrendezései

2020 - Michael Anastassiades Flos elrendezései

"Intézze el az előkészületeket" - olvasható a Flos weboldalán, miközben elkattint a lámpasorozat mellett, amely 2020-ban újabb Arany Iránytűt nyert az olasz designer világítástechnikai márkának.

Amikor belépsz az oldalra, megkérdezik, milyen magas a mennyezet az otthonodban, hogy a lámpát szabadon vagy egy asztal fölé szeretnéd-e akasztani, és hogy felülre szerelt vagy a mennyezetre szerelt lámpaburát szeretnél. Miután beírtad, megismerkedhetsz a sokféle formával, amelyeket összeállíthatsz. A lehetőségek sokrétűek, és a kombinációk végtelennek tűnnek.

Nehéz elmagyarázni, hogy pontosan mi is az Arrangement Lamp - röviden egy olyan lámpa, amelyet maga hoz létre különböző geometriai formák összerakásával -, de a modellt a legjobb, ha saját maga tapasztalja meg.

Látogasson el a Flos weboldalára itt, és vásárolja meg a lámpákat itt!
2016 - OK a Flos-tól Konstantin Grcic által készített OK

2016 - OK a Flos-tól Konstantin Grcic által készített OK

Ha ismeri az olasz lámpatervezést, akkor valószínűleg ismeri Achille Castiglioni - és ha ismeri Achille Castiglioni-t, akkor valószínűleg ismeri a Parentesi. Egyesek szerint a klasszikusokhoz nem lehet hozzányúlni, de ezek olyan emberek, akik soha nem látták az OK lámpát.

A középen lévő, dróton lógó fényforrással világosan látszik, hogy az OK a Parentesi rokona. Konstantin Grcic tervező Konstantin Grcic a klasszikus Castiglioni-modellt egy kerek, opálos fényforrással frissítette, amely az eredetihez hasonlóan fel-le mozoghat a dróton és foroghat. Az OK három gyönyörű árnyalatban kapható.

Nézze meg az OK-t a Flos-tól itt!
2016 - Felemelkedés a Luceplanról Daniel Rybakken által

2016 - Felemelkedés a Luceplanról Daniel Rybakken által

Az 1978-ban Riccardo Sarfatti, Paolo Rizzatto és Sandra Severi által alapított Luceplan a személyiséget, inspirációt és fantáziát sugárzó lámpák hosszú és lenyűgöző portfóliójáról ismert. Az innovatív energiák szabadon áramlanak, és a többek között a Costanza lámpasorozat, a Mesh és az Illan mögött álló cég ma az egyik legismertebb olasz designmárka.

Amikor egy olasz óriás találkozik egy olyan kreatív norvég lélekkel, mint Daniel Rybakken, varázslat történik. Az Ascent nem egy átlagos asztali lámpa. Nincs benne semmi nyilvánvaló, és a tervezőnek sikerül valami egyedit alkotnia, ami megállja a helyét. A klasszikus asztali lámpa újragondolása.

Ascent itt tekinthető meg!
2014 - Ellensúly a Luceplan-tól Daniel Rybakken által készített Luceplan-tól

2014 - Ellensúly a Luceplan-tól Daniel Rybakken által készített Luceplan-tól

A hangulat a Luceplan és Daniel Rybakken asztalánál a 2014-es Compasso d'Oro díjátadón minden bizonnyal jó volt, hiszen a norvég tervező és az olasz designmárka arany iránytűt kapott a csodálatos Counterbalance-ért.

A Counterbalance egy olyan lámpasorozat, amely - ahogy a neve is olyan szépen utal rá - ellensúlyozással egyensúlyozza ki a lámpa fejét a falról, ahová a lámpát szerelik. A világításkollekcióban nagy hangsúlyt fektetnek az apró részletekre, és a gyönyörű sziluettre pillantva látszik, hogy minden részletre gondoltak. A három különböző árnyalatú fali lámpa mellett a lámpa állólámpaként is kapható.

A teljes sorozat megtekintése itt>
2011 - Hope by Luceplan, Francisco Comez Paz és Paolo Rizzatto által készített Remény

2011 - Hope by Luceplan, Francisco Comez Paz és Paolo Rizzatto által készített Remény

Keverje össze Luceplan, Paz és Rizzatto, és máris robbanékony kombinációt kap. A két tervező és az olasz Luceplan márka 2011-ben bizonyította ezt, amikor együttműködve létrehozták a Reményt: egy plafonról lógó partit, amely beszélgetésre és vitára hív a designról és annak fontosságáról. Egy lámpa a Compasso d'Oro szellemében.

A lámpa rozsdamentes acélból, polikarbonátból és Fresnel-lencsékből állítja elő egyedi kifejezésmódját, és nincs még egy olyan lámpa, amelyhez hasonlót a Hope sorozatban találunk. A lámpának fantasztikus fénye van, és a vizuális könnyedség megakadályozza, hogy a pazar megjelenés átvegye az uralmat a helyiség felett. A Hope 61 centiméter átmérőjű kis és 200 centiméter átmérőjű nagy változatban is kapható.

Tekintse meg a Hope-ot a Luceplan-tól itt!