AJ Asztali Lámpa - Egy dizájn ikon teremtődik

AJ ASZTAL - EGY DIZÁJN IKON TEREMTŐDIK
<font size="+3">Utazás az időben</font>

Utazás az időben


Utazzon vissza velünk az 1960-as évekbe. John F. Kennedy indult az elnökválasztáson, a Beatles a Love Me Do című számával meghódította a világot, a nők pedig kezdtek valódi előrelépést tenni a munkaerőpiacon. Dániában, Koppenhága központjában felépült a világ első dizájnhotelje - és ebben a dizájnhotelben született meg Arne Jacobsen néhány legnépszerűbb és legikonikusabb lámpája és bútordarabja is. És éppen ezek a lámpák állnak e cikk középpontjában. Pontosabban a Az AJ asztali lámpa .

Arne Jacobsen - A tervező és az építész

Arne Jacobsen - A tervező és az építész


Arne Jacobsen 1902-ben született, és 1924-ben építészmérnöknek tanult. A fiatal Jacobsen ereiben azonban kreativitás csörgedezett, ezért a diploma megszerzése után 1927-ben új szakot kezdett a koppenhágai Dán Királyi Képzőművészeti Akadémián. Arne Jacobsen gondolkodásmódja innovatív volt, és építészeti háttere formálta, így hamar az iskola egyik feltörekvő sztárja lett. A diploma megszerzése utáni évben a Nemzeti Múzeum számára készített projektjével tervezési díjat nyert, és ez megadta az alaphangot ígéretes tervezői karrierjének.

Az 1930-as években Arne Jacobsen valóban feltette a nevét a térképre azzal, hogy a nemzetközi funkcionalizmus néven ismert új stílus élére állt. Az ezt követő években Arne Jacobsen számos házat tervezett Dániában és a világ többi részén, amelyek mindegyike az egyszerű, funkcionalista, modern kifejezésmódot követte. A Rødovre-i Városháza, a Nemzeti Bank és az Århus-i Városháza mind Arne Jacobsen keze által alkotott ikonok.

Az 50-es évek során Arne Jacobsen az épületeivel azonos építészeti formájú bútorok tervezésébe is belevágott. A Hangya volt az első szék, amely napvilágot látott, és a mai napig hihetetlenül népszerű szék világszerte.
A szálloda, amely forradalmasította a dán dizájnt

A szálloda, amely forradalmasította a dán dizájnt


Ezzel elérkeztünk a mérföldkőnek számító 1960-as évhez. A hidegháború közeledett, az USA leszállt a Holdra, az ifjúsági lázadások az utcára özönlöttek, és Koppenhága közepén - kőhajításnyira a központi pályaudvartól - egy ikonikus és jövőbe mutató épület kezdett életre kelni.

A SAS Royal Hotelt Arne Jacobsen tervezte a világ első dizájnhoteljeként. Célja az volt, hogy fellendítse a Dániába irányuló turizmust, különösen vonzóvá téve azt az amerikai turisták számára, akik az új repülőjáratoknak köszönhetően egyre könnyebben elérhették az északi országokat.

Arne Jacobsen modern és elegáns dizájnra irányuló szemlélete mindent áthatott a szállodában. Az ikonikus székeket - a Hattyút és a Tojást - a szálloda előcsarnokába tervezték, és lágy kontrasztként szolgáltak az épület többi részében az éles építészethez. A stílus az egész épületet áthatotta, beleértve az evőeszközöket, az éjjeliszekrényeket, a függönyöket és a tapétákat is.

Az AJ lámpa megjelenik

Az AJ lámpa megjelenik


A világítás természetesen szintén része volt a tervezési koncepciónak. Arne Jacobsen azóta kijelentette, hogy nem szerette a fénycsöveket, amelyek az előcsarnok megvilágításához szükségesek voltak, ezért extra munkát fektetett a szálloda összes többi lámpájába.

Az AJ lámpákat 1957-ben az SAS Royal Hotel dekorációjának szoborszerű és festői kiegészítőjeként tervezték, formáik és elegáns építészeti kifejezésmódjuk pedig teljesen újdonságnak számítottak a fénytervezés világában. A Louis Poulsen azóta felvette az AJ lámpák gyártását.

Napjainkban az AJ lámpák a legnépszerűbb lámpák közé tartoznak, mivel időtlen dizájnjuk tökéletesen illeszkedik minden otthonba. Akár a skandináv, minimalista berendezést kedveli, akár a színeket szereti, amelyek feldobják, és a "több a több" elve szerint él, az AJ lámpák között van az Ön és otthona számára megfelelő.

Egy lámpa befektetés egy életre


Az AJ asztali lámpa minden otthon tökéletes kiegészítője, és bárhol elhelyezhető, ahol csak szeretné. Mit szólna az íróasztalra, hogy tökéletes munkafényt biztosítson? Vagy esetleg egy kis asztalra a nappaliban, hogy megadja a hangulatot, amikor könyvet olvas vagy a telefonjával tölt egy kis időt? Akár az ablakpárkányra is elhelyezheted, így egyszerű, mégis hihetetlenül szép dizájnja egy kis dizájnélményt nyújt neked és vendégeidnek, amikor csak elhaladtok mellette. Bárhová is helyezi ezt az isteni lámpát, nem kétséges, hogy ez egy olyan klasszikus, amely tartósnak készült - még az Ön otthonában is.

A lámpa acélból és cinkből készült, és eredetileg fekete, fehér és világos petrol színben volt kapható. A 60. évforduló kapcsán a Louis Poulsen hét új színben dobta piacra az AJ asztali lámpát , és mostantól sötétzöld, okkersárga, rozsdavörös, éjkék, padlizsánszín és a szürke két árnyalatában is kapható. Ha egységes megjelenésre vágyik, a lámpa fali és padlós változatban is kapható, így az AJ varázslat nem korlátozódik otthonának asztalaira.

Az AJ asztali lámpa pontosan azt teszi, amire létrehozták - hozzájárul a gyönyörűen megtervezett bútorokhoz és hozzájárul a holisztikus érzéshez a luxus dekorációhoz. De az AJ asztali lámpa nagyszerű kontrasztot nyújt a teakfa retró bútorokhoz, egy olcsó Ikea komódhoz, vagy esetleg egy saját maga által épített bútorhoz is. Tehát mindegy, hogy a tojásban vagy egy ütött-kopott régi fotelben nézi a tévét, az AJ asztali lámpa egy életre szóló befektetés!


Itt nézze meg az AJ asztali lámpát.Arne Jacobsen sok más gyönyörű lámpát is tervezett, többek között a Royal és Bellevue lámpákat. Az AJ lámpához hasonlóan ezeket az ikonikus lámpákat is a SAS Royal Hotel számára tervezték. Az alábbiakban gyönyörű és kreatív képeket láthatsz az AJ asztali lámpáról, valamint jó ötleteket, hogyan stilizálhatod otthonodban.