AJ állólámpa - Egy időtlen lámpaválasztásAJ ÁLLÓLÁMPA - EGY IDŐTLEN LÁMPAVÁLASZTÁS
Travel back to the 1960s with us. Beach Boys blasted from record players, the Flower Power movement was in full swing, and Martin Luther King’s famous “I have a dream” speech echoed through the USA. In Denmark, the first design hotel in the world was erected in central Copenhagen – and that design hotel also saw the birth of some of the most popular and iconic lamps and pieces of furniture from Arne Jacobsen. And those very lamps are the focus of this article. More specifically, the AJ Állólámpa.


Arne Jacobsen forradalmasítja a dán dizájnt

Arne Jacobsen forradalmasítja a dán dizájnt

Arne Jacobsen 1902-ben született, és 1924-ben építészmérnöknek tanult. A fiatal Jacobsen ereiben azonban kreativitás csörgedezett, ezért a diploma megszerzése után 1927-ben új szakot kezdett a koppenhágai Dán Királyi Képzőművészeti Akadémián. Arne Jacobsen gondolkodásmódja innovatív volt, és építészeti háttere formálta, így hamar az iskola egyik feltörekvő sztárja lett. A diploma megszerzése utáni évben a Nemzeti Múzeum számára készített projektjével tervezési díjat nyert, és ez megadta az alaphangot ígéretes tervezői karrierjének.

Az 1930-as években Arne Jacobsen valóban feltette a nevét a térképre azzal, hogy a nemzetközi funkcionalizmus néven ismert új stílus élére állt. Az ezt követő években Arne Jacobsen számos házat tervezett Dániában és a világ többi részén, amelyek mindegyike az egyszerű, funkcionalista, modern kifejezésmódot követte. A Rødovre Városháza, a Nemzeti Bank és az Århus Városháza mind Arne Jacobsen keze által megalkotott ikonok.

Az 50-es évek során Arne Jacobsen az épületeivel azonos építészeti formájú bútorok tervezésébe is belevágott. A Hangya volt az első szék, amely napvilágot látott, és a mai napig hihetetlenül népszerű szék világszerte.
Egyszer volt, hol nem volt

Egyszer volt, hol nem volt

Aztán elérkeztünk 1960. július 1-jéhez, ahhoz az évhez, amikor végre elkészült egy különleges épület a fővárosban, és Dánia első felhőkarcolója valósággá vált. A koppenhágai égbolt ikonikus mérföldköveként a SAS Royal Hotel elkészült.

A SAS Royal Hotelt Arne Jacobsen tervezte a világ első dizájnhoteljeként. A szálloda népszerűvé tette Dániát a turisták körében, és vonzó célponttá vált az amerikai turisták számára, akik az új légi útvonalaknak köszönhetően könnyebben eljutottak a skandináv országokba.

A szállodában mindent átitatott Arne Jacobsen modern és elegáns dizájnra törekvő szeme! Az ikonikus székeket, a Hattyút és a Tojást kifejezetten a szálloda előcsarnokába tervezték, és az épület szögletes építészetének lágy ellenpontjaként szánták őket. A következetes stílus a legteljesebb mértékben megvalósult, és még az evőeszközök, az éjjeliszekrények, a függönyök és a tapéták is Arne Jacobsen tervei voltak.
A világ első design szállodája

A világ első design szállodája

A tervezési koncepció része volt természetesen a szálloda világítása is. Az AJ lámpákat 1957-ben tervezték a SAS Royal Hotel belsőépítészetének gyönyörű és szoborszerű részeként, és a SAS Royal Hotel formanyelvével és elegáns építészeti kifejezésével valami teljesen újat jelentett a világítás világában. Az AJ lámpát később Louis Poulsennel együttműködve gyártották.

Az AJ állólámpa, vagy ahogy egyesek nevezik - az AJ állólámpa - egyike volt ezeknek az ikonikus lámpáknak!

Ma az AJ lámpák a legnépszerűbb világítótestek közé tartoznak, mivel az időtlen dizájn minden otthonba illik. Akár a
skandináv és minimalista, vagy ha a színek és a "több a több" elv híve, egy AJ lámpa garantáltan tökéletesen illeszkedik otthonába.
AJ állólámpa - Kényeztesse magát és otthonát

AJ állólámpa - Kényeztesse magát és otthonát

Dőljön hátra a kanapén, tegye fel a lábát, és élvezze a forró kávét. Nézzen körül a nappalijában - mi hiányzik? Mit szólna egy gyönyörű és elegáns AJ állólámpához a nappali sarkában, amely a luxus egy extra csipetnyi fényét adja, és kiegészíti a bútorok bármelyikét?

Az AJ állólámpa egy őrülten szép és dekoratív lámpa, és számos színben kapható, hogy minden ízlésnek megfeleljen. Az Arne Jacobsen keze alól kikerülő klasszikus formatervezés igazán kiteljesedett ebben a lenyűgöző lámpában, amely fali lámpaként és asztali lámpaként is kapható.

Az AJ Floor egy önálló designbútor, amely remekül mutat a kanapé mellett, a könyvespolc mellett vagy esetleg a gardróbszekrényben? Ahogy a neve is sugallja, bárhol van padló, az AJ Floor lámpa garantáltan fantasztikusan fog kinézni! Egy lámpa fantasztikus és izgalmas formatervezési múlttal, egyértelmű utalásokkal a múltra, de a kortárs lakberendezéshez is tökéletesen illik.

Gyönyörű éjkék, okkersárga, rozsdavörös, klasszikus fekete, friss padlizsán, sötétzöld, egyszerű fehér vagy szürke színt kedvel? Klasszikus és talán kissé színszégyenlős vagy a színpalettán mindent beleadsz a színpompás otthonodba? A választás az Öné, de bármilyen színt is választ, egy AJ állólámpa gyönyörű kiegészítője otthonának, amelyet biztosan nem fog megbánni. Hogy állólámpának vagy állólámpának hívja-e, az nem tartozik ránk!
LÁSD AZ AJ LÁMPÁKAT ITT